Invalide dele po mestu ranjavanja

Izvor: Blic, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalide dele po mestu ranjavanja

Slaviša Jokić (33), koga je pre 14 godina, dok je služio vojni rok u Danolovgradu, pijani oficir ranio i učinio stopostotnim invalidom, već pet godina bezuspešno pokušava da dođe do stana. Na novi konkurs za gradske stanove ne može ni da konkuriše jer, za razliku od drugih vojnih invalida, nije ranjen u borbi.

- Imao sam tada 19 godina. Oficir se napio, prislonio mi pištolj na grudi i pucao. Nekim čudom sam ostao živ, ali i invalid za ceo život - priča za „Blic" Slaviša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jokić, 100 odsto invalid druge kategorije, koji kao podstanar živi u Beogradu.

Posle ranjavanja Jokiću su oštećena jetra, pluća i desni bubreg, zbog čega je urađeno čak šest operacija. I posle 14 godina, Slaviša mora redovno da posećuje lekare na Vojno - medicinskoj akademiji.

- Imam pristojnu invalidninu, taman toliko da plaćam kiriju i preživljavam. Ipak, to nije dovoljno. O ženidbi i deci ne smem ni da razmišljam, a bez rešenog stambenog pitanja ne mogu ni da planiram jednostavnije stvari - kaže Jokić i dodaje da njegov slučaj nije usamljen, mada je u manjini u odnosu na druge vojne invalide.

Na rang listama za stanove namenjene vojnim invalidima, Jokić je sa veoma velikim brojem bodova bivao rangiran na 40. mesto u gradu, a na Čukarici na 5. mesto.

U Službenom listu Grada Beograda, od 11. aprila 2005, u delu koji objašnjava ko ima pravo da konkuriše za kupovinu socijalno neprofitnog stana, stoji odredba da pravo imaju samo „ratni vojni invalidi iz oružanih akcija i ratova posle 17. avgusta 1990, odnosno članovi porodica palih boraca u oružanim akcijama i ratnim dejstvima posle 17. avgusta 1990.". Pošto je ranjen u kasarni, Jokić se tretira kao „mirnodopski" vojni invalid zbog čega ne može ni da konkuriše za stan. Jokić se pismom obratio Odseku za boračku i invalidsku zaštitu pri Sekretarijatu za dečiju i socijalnu zaštitu i upozorio ih na diskriminatorsku odredbu. Odgovor još nije dobio, a nezvanično su stigle vesti da mu je molba odbijena.

- Ovo je čista diskriminacija. Obaveštavam Koštunicu i skrećem pažnju Tadiću, da su gradske vlasti počele da krše Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koji je upravo Tadić prošle godine potpisao. Ja samo tražim da Grad promeni odredbu o krugu lica koji imaju pravo da konkurišu i ukine razliku između ratnih i mirnodopskih vojnih invalida - ogorčeno priča Slaviša Jokić, najavljujući tužbu za diskriminaciju.

Osim u ovom slučaju, Zakonom su izjednačena prava između ratnih i „mirnodopskih" vojnih invalida.

- Ni mirnodopski, ni ratni invalidi ne mogu da reše stambeno pitanje, osim putem sličnih konkursa. Ovo jeste diskriminacija, jer će neki ratni invalid dobiti stan sa invaliditetom od 40 odsto, za razliku od mirnodopskog koji je invalid 100 odsto - prokomentarisao je Željko Vasiljević, predsednik Udruženja za zaštitu ratnih vojnih invalida.

Grad bez odgovora

Uslovi konkursa u skladu su sa Republičkom uredbom o vojnim invalidima. Proverićemo o čemu se u konkretnom slučaju radi - rekla nam je Ljiljana Jovčić, sekretar za dečju i socijalnu zaštitu.

Prekršen zakon

U Zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, usvojenom 17. aprila prošle godine, stoji da je posebno zabranjeno i kažnjivo „smišljeno vršenje diskriminacije od strane organa javne vlasti u postupku pred tim organom", kao i da „Organ javne vlasti ne sme svojom radnjom ili propuštanjem vršiti diskriminaciju osoba sa invaliditetom. Diskriminacija obuhvata vođenje postupka ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom na način koji faktički onemogućava ili znatno otežava ostvarenje prava".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.