„Ineks” tri  puta skuplji od „Geneksa”

Izvor: Blic, 22.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ineks” tri puta skuplji od „Geneksa”

Aukcijska prodaja čuvene „Geneks kule" na Novom Beogradu zakazana je za 27. mart, a početna cena koju je odredila Agencija za privatizaciju mnoge je iznenadila. Kvadratni metar poslovnog dela tzv. zapadne kapije Beograda, računajući i garažni prostor, potencijalni kupcima biće ponuđen po ceni od svega 920 evra.

Licitacija za „Geneks kulu", vlasništvo kompanije „Generaleksport" u restrukturiranju, startovaće s iznosom od 20,8 miliona evra, što je, po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mišljenju stručnjaka za nekretnine, začuđujuće niska početna cena za nekad najvišu zgradu na Balkanu. Iskustvo, međutim, pokazuje da prodaja visokih zgrada u Beogradu, bez obzira na ekstra lokaciju, ide jako teško. Da je tako, potvrdile su čak dve neuspele aukcije za poslovnu zgradu „Ineks intereksporta" koja se nalazi u samom centru grada. Osam spratova niža i oko 3.000 kvadrata manja po površini, ova je zgrada na prvoj aukciji septembra 2008. nuđena po početnoj ceni od oko 40 miliona evra ili 3.000 evra po kvadratnom metru. Na drugoj aukciji početna cena je smanjena na oko 2.500 evra po kvadratu, ali kupaca opet nije bilo. Nije pomogla ni činjenica da u blizini „Ineksove" zgrade kvadrat poslovnog prostora, površine 50 do 100 kvadrata, vredi pet do šest hiljada evra.

Agencija za privatizaciju je za 18. mart zakazala treću aukciju, a ovog puta početna cena „Ineksove" zgrade iznosiće nešto više od 25 miliona evra ili oko 2.000 evra po kvadratnom metru, dakle opet bitno više od početne cene za „Geneks kulu". Na pitanje kako komentariše toliku razliku u ceni Mirko Borovčanin, poverenik Agencije za privatizaciju za „Ineks intereksport", kaže da su vremena loša pa je veliko pitanje je da li će i po sniženoj ceni biti kupaca.

Ipak, uprkos ekonomskoj krizi, valja očekivati da će za „Geneksovu kulu" biti zainteresovanih. Uostalom, tako je bilo i prilikom prodaje ostalih delova imovine najmoćnijeg preduzeća bivše Jugoslavije. Na aukciji za hotel „Interkontinental" i „Geneks apartmane", početna cena je bila 91.800.999 evra ili oko 1.270 evra po kvadratu, dakle ne mnogo veća od početne cene za „Geneks kulu". Na licitaciji je pobedio konzorcijum holandskog „IHG menadžmenta" i „NBGP propertisa" Miroslava Miškovića koji je 72.225 kvadrata hotelskog i poslovnog prostora, u paketu sa teniskom halom i energanom, platio 148.800.999 evra ili nešto više od 2.000 evra za kvadrat. Predstavnici države ovakav su ishod ocenili kao veoma povoljan, dok su bivši radnici izrazili nezadovoljstvo smatrajući da je cena daleko ispod tržišne. Predsednica Udruženja radnika i penzionera „Geneksa" Zorica Sekulovski tom prilikom je izjavila da je za imovinu ovog preduzeća „svojevremeno jedan kupac iz Dubaija nudio oko 800 miliona evra".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.