Ima 13 godina i 366 džeparenja

Izvor: 24sata, 05.Avg.2014, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima 13 godina i 366 džeparenja

Ulične krađe su jedino krivično delo u porastu poslednjih nekoliko godina, a bande džeparoša-tinejdžera haraju gradom. Neslavni rekorder je Z. R. - trinaestogodišnjak sa 366 džeparenja “u karijeri”. U proseku, dnevno se u prestonici dogodi oko 14 džeparenja.

PORAZNO - U 2013. godini bilo je ukupno 4.869 slučajeva, što je u proseku oko 14 džeparenja dnevno. Naši operativci su stalno na terenu, znamo više-manje sve džeparoše koji rade u Beogradu: neki od njih imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << i po stotinu kazni, a na slobodi su. Najpoznatiji džeparoš u Beogradu je dečak Z. R., star svega 13 godina. On uvek radi u grupama s još pet, šest dečaka, a s njim u krađu uglavnom ide i desetogodišnji brat. Z. R. sam ima 366 džeparenja. Iako živi u nehigijenskom naselju, nosi skupu, markiranu garderobu - kaže Aleksandar Mitrović, šef odseka Odeljenja za suzbijanje uličnog kriminala Policijske uprave Beograd.

Mitrović kaže da za razliku od većine drugih lopova, ove grupice dečaka su posebno bahate, nemaju strah od policije jer znaju da zbog godina ne mogu da odgovaraju kao odrasli.

- 4.869 slučajeva džeparenja dogodilo se u Beogradu u 2013.

- Leti je manje krađa nego zimi, a najviše ih je u toku školske godine i pred novogodišnje praznike.

Izvor: Policijska uprava Beograd

- Svi ih inspektori poznaju, a i oni poznaju naše inspektore, pa se desi da ih namerno odvuku na suprotan kraj grada da oslobode teren saučesnicima i zavaraju trag - kaže Mitrović.

- 4.869 slučajeva džeparenja dogodilo se u Beogradu u 2013.

- Leti je manje krađa nego zimi, a najviše ih je u toku školske godine i pred novogodišnje praznike.

Izvor: Policijska uprava Beograd

Mitrović objašnjava da je više puta preko Centra za socijalni rad pokušao da dođe do dečakovih roditelja, ali mu je rečeno da oni često menjaju adrese, pa ih je nemoguće locirati.

- Kod odraslih lopova problem predstavlja i to što tužioci ne zahtevaju zatvorske kazne za manje krađe, iako lopovi imaju više ovakvih krivičnih dela u dosijeima. Inače, leti je manje krađa nego zimi, a najviše ih je u toku školske godine i pred novogodišnje praznike - priča inspektor i dodaje da su “neki od njih toliko vešti da iz džepova izvlače samo deo novca, kako oni koji su opljačkani ne bi primetili da im nedostaju pare”.

U prethodnih nekoliko godina primećen je porast džeparoša-stranaca. Iako su nekada ulicama Beograda “harali” Rumuni, danas pravu pošast predstavljaju Bugarke, koje kradu na različitim lokacijama u gradu.

Najkritičnija linija 31

DIVERZIJA “Lopovi najčešće kradu u grupama, a ‘diverziju’ koja prethodi krađi često prave deca, koja prave gužvu oko žrtve. Džeparenja se uglavnom dešavaju u vozilima GSP i na samim stajalištima, a najkritičnija je linija 31, i to posebno u delu preko puta Karađorđevog parka. Leti se džeparoši ‘sele’ u tržne centre, na velike koncerte, festivale i na kupališta. Od pijaca, Kalenić je najkritičniji”, kaže Mitrović.

Gde najčešće “operišu”

- Od Trošarine ka Banjici

- Ustanička - na okretnici kod Bulevara

- Bulevar kralja Aleksandra kod Vukovog spomenika

- Kod Hajata i iza Hajata na parkingu

- Karađorđev park

- Kod Kliničkog centra

- Kod Železničke stanice i dolaznom peronu na autobuskoj stanici

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Kralj beogradskih džeparoša ima 13 godina i 366 pljački iza sebe

Izvor: Blic, 05.Avg.2014

Znamo uglavnom sve džeparoše u gradu. Neki od njih imaju i po stotinu kazni, a na slobodi su, navode u policiji...Džeparenja najčešća u vozilima GSP i na stajalištima, najkritičnija je linija 31..Ulične krađe jedina su krivična dela u Beogradu za koja je primećen rast u poslednjih nekoliko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.