Ilić: Pare nisu problem

Izvor: Politika, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Pare nisu problem

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je juče da je finansijska konstrukcija za izgradnju obilaznice oko Beograda za narednu godinu "kompletno zatvorena". "Sredstva ne predstavljaju problem. Za iduću godinu dogovoreno je da svi zajedno – grad, Nacionalni investicioni plan, Vlada i Ministarstvo – objedinimo sredstva i da se ovaj postupak izvede do kraja", rekao je Ilić prilikom obilaska mesta na kome je planirana obilaznica oko Beograda, u blizini Dobanovačke petlje.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je precizirao da će grad, Ministarstvo i Vlada obezbediti sredstva od oko 50 miliona evra, od čega će dve milijarde dinara dati grad Beograd, dve NIP i ostalo Ministarstvo i Vlada, dok je dodatnih 115 miliona evra obezbeđeno kreditnim linijama evropskih banaka.

Ministar je najavio da bi do maja 2008. godine trebalo da bude pušten u saobraćaj krak koji povezuje Ibarsku magistralu i Dobanovačku petlju. "Po dinamici koja je ugovorena sa izvođačima, preduzećima "Ratko Mitrović, "Planum", "Energoprojekt" i "Mostogradnja", u maju bi trebalo da se pusti krak od Ibarske magistrale do Dobanovačke petlje", rekao je Ilić.

On je dodao da će to biti svojevrsni "poluautoput", a da će izrada punog profila uslediti tek u drugoj fazi kada će se povezati Ibarska magistrala i beogradsko naselje Bubanj potok, kao i da bi to trebalo da se završi do 2010. godine.

Na pitanja o obnovi mosta "Gazela", ministar je odgovorio da se neki radovi već izvode, ali da je potrebno rasteretiti saobraćaj na tom mostu tako što će se realizovati planirani projekti u vezi sa obilaznicom za narednu godinu, kao i da se u Savskoj ulici uradi još jedna kolovozna traka. "Puna rekonstrukcija "Gazele" će krenuti u maju naredne godine i biće raspisan međunarodni tender, mada očekujemo da "Mostogradnja" bude ključni izvođač, jer je realno da oni koji su to gradili i rekonstruišu", rekao je Ilić i naveo da očekuje da će saobraćaj na tom mostu biti otežan, ali da neće biti "kolapsa".

Kako bi opštine koje se nalaze pored autoputa imale bolju povezanost sa obilaznicom, u planu je, najavio je Ilić, da se u blizini Dobanovačke izradi i Surčinska petlja. "Surčinska petlja ne bi bila skupa, a odvukla bi deo saobraćaja i povezala bi Dobanovce i Surčin", objasnio je Ilić.

Ministar je naveo da očekuje da Surčin, kao i sva mesta koja se nalaze u blizini obilaznice dobiju veliki značaj posle njene izgradnje.

Ekspanzija industrijskog razvoja oko autoputa koji prolazi kroz Beograd već se dogodila na koridoru 10, a i investitori koji su već smešteni u ovim naseljima traže da zbog boljeg poslovanja budu povezani sa autoputem.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.