IZGRADNJA MOSTA ZEMUN-BORČA POČINJE U APRILU

Izvor: Kurir, 09.Jan.2011, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZGRADNJA MOSTA ZEMUN-BORČA POČINJE U APRILU

BEOGRAD - Izgradnja kineskog mosta preko Dunava počeće u aprilu, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

On ja ukazala da još nije utvrđeno koliki će avans biti plaćen kompaniji Čajna roud end bridž korporejšn, ali da sigurno neće biti veći od 15 odsto.

Kalanovićeva je izjavila da nema razloga da se sumnja u praćenje ugovorom predviđene dinamike za realizaciju tog projekta, jer trenutno sve ide po planu.

- Prema dogovoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izgradnja mosta bi trebalo da krene iz reke i za to nije potrebno da imamo završenu eksproprijaciju zemljišta, iako se eksproprijacija uveliko odvija, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da je skoro usvojen Zakon o budžetu, kojim je predviđeno i 15 odsto domaćeg finansijskog učešća u tom projektu i da će tek biti potpisan aneks finansijskog ugovora, kojim će biti utvrđena dinamika povlačenja novca u naredne tri godine i koliki će biti avans, odnosno prvo plaćanje.

- U ovom trenutku mogu da vam kažem da ti pregovori teku i da još uvek nismo utvrdili kolika će biti avansna vrednost, ali u razgovorima koji su u toku, srpska strana je čvrsta da to neće preći 15 odsto, navela je ministarka.

Kineski kompanija, prema njenim rečima, navodi da je već imala određene troškove i da je završila idejni projekat, koji je prošao državnu revizionu komisiju, a da je u toku izrada glavnog projekta, zajedno sa Saobraćajnim institutom CIP.

- Njihov prvi pristup je bio da se ne plati avans, koji bi se obezbedio bankarskom garancijom, nego da prvo plaćanje bude u visini od dvadesetak odsto plus deo koji su već potrošili za izradu tehničke dokumentacije. Mi smo prvo ponudili da ukupna vrednost prvog plaćanja bude 10 odsto, uključujući i ovaj deo koji se odnosi na plaćanje projektantima, objasnila je ministarka.

Kalanovićeva je istakla da je dogovor grada Beograda i Ministarstva za NIP da to ne bude više od 15 odsto i da je taj stav prenet kineskom partneru.

Most preko Dunava biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara autoputa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.