Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IGRE, KVIZOVI, EKSPERIMENTI I MIGRANCIJE Najbolja naučna zabava ovog petka je u Beogradu

Poslednjeg petka u septembru, svi ljubitelji nauke i istraživanja moći će da prisustvuju velikoj naučnoj zabavi, manifestaciji Noći istraživača. Po rečima organizatora na ovogodišnjoj manifestaciji mladi će moći da sagledaju fenomen migracija i nauče nešto novo iz arheologije, astrologije, ornitologije, lingvistike, antropologije...

Na pitanja kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadača, zašto je pauk odjednom odlučio da isplete drugačiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mrežu ali i da saznaju koliko smo daleko od letovanja na Marsu, a ne u Grčkoj samo su neka od pitanja na koja će posetioci moći da odgovore na nekoliko lokacija u gradu.

- Pored Beograda u jos deset gradova Srbije održaće se manifestacija Noći istraživača. Ovog petka od 17-22 časa istraživači će izaći na glavne trgove i ulice kako bi kroz popularnu nauku i zabavu predstavili sebe i svoj poziv i još pokazali na koji način svakodnevno menjaju svet na bolje. Glavna mesta interaktivnog sastajanja 30. septembra jesu Kalemegdan – Savsko šetalište i fontana “Borba”, Muzej Vuka i Dositeja, Francuski institut i Baranoya Caffe Bar, a slogan ovogodisnje Noći istrazivača je “Istraži, prikaži, znanje potraži” – istakla je Zorana Minić, PR  Noći istrazivača.

Beograđani, ali i svi oni koji se 30. septembra zateknu u prestonici, moći će da saznaju sve o seobama naroda, migraciji i prstenovanju ptica, o stranom poreklu reči koje svakodnevno koristimo i uticaju drugih naroda na naš jezik, o etnomuzikologiji, starim instrumentima i pesmama.

Nešto smeliji posetioci moći će da odmere snage sa istraživačima u kvizu opšte kulture.

Tanja Adnađević, naučna saradnica instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i koordinator Noći istraživača istakla je da je ovo jako bitan projekat za Srbiju i mlade u Srbiji koji žele da se bave naukom.

- Mi smo ovim projektom hteli da pokažemo koliko je nauka kreativan proces i koliko stvari možete da uradite, a da niste ni svesni. Ova manifestacija je besplatna i namenjena je posetiocima od 3 do 103 godine, međutim ciljna grupa su nam školarci, osnovci i srednjoškolci, generacije kojima mi želimo da nametnemo naučnu karijeru i da to bude njihov izbor u buducnosti, jer je to jedan lep i zabavan posao - objasnila je Tanja Adnađević.

Ljubitelji društvenih igara 30. septembra mogu posetiti Muzej Vuka i Dositeja i da pođu u zabavnu i edukativnu šetnju putem rimskih vojnika kroz Srbiju. Celim putem će se naoružavati znanjem, a pobednik će biti onaj ko sakupi najviše znanja. Muzej Vuka i Dositeja biće i mesto razrešavanja jezičkih nedoumica.

Biće zabave i na drugim lokacijama pa će kod fontane "Borba" na Kalemegdanu, kroz igru, razgovore i kviz posetioci Noći istraživača upoznaće sa teorijom evolucije, a u Francuskom institutu, svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove.

U okviru manifestacije objavljen je i konkurs Naučni inkubator. Pobednici će uz stručno vođenje iskusnih mentora, u odličnoj atmosferi i dobro opremljenim laboratorijama, sedam dana mućkati, pratiti, razmišljati, pričati i upoznavati se i na kraju u sledećoj Noći istraživača predstavi svoj rezultat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.