I preduzeća bez grejanja

Izvor: Politika, Beta, 24.Feb.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I preduzeća bez grejanja

Zbog neplaćenih računa, sa toplovodne mreže među prvima biće isključen IMT, koji duguje više od 84 miliona dinara. – Među dužnicima su i „Teleoptik žiroskopi”, Industrija obuće Beograd, kompanija Robne kuće „Beograd”, „Stankom”, „Mostrogradnja”, IP „Prosveta” i „Simpo”

U nastavku akcije isključenja neredovnih platiša danas će, kako saznajemo, bez grejanja ostati nekoliko domaćinstava na Dedinju i Voždovcu. Neplatiše sa liste od 6.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvećih dužnika biće i narednih dana na meti ekipa „Beogradskih elektrana”. Dug potrošača, pre nego što su opomene uopšte i poslate, narastao je na blizu 3,5 milijardi dinara.

Neizmireni računi nagomilali su se, međutim, i kod brojnih budžetskih ustanova i privrednih subjekata. Njihov dug iznosi oko 1,5 milijardi dinara, uključujući i dug preduzeća koja su u postupku privatizacije, stečaja i likvidacije...

– Najveći neplatiša iz kategorije poslovnog prostora je preduzeće IMT sa dugom od 84.052.180 dinara. Slede preduzeća „Teleoptik žiroskopi”, „Beostan”, Industrija obuće Beograd, kompanija Robne kuće „Beograd”, „Stankom”, „Mostrogradnja”, Izdavačko preduzeće „Prosveta” i „Simpo”. Fakulteti, škole, vrtići i sportski centri redovno izmiruju obaveze prema našoj kući – ističu u „Elektranama”.

Isključenje velikih dužnika iz kategorije privrednih subjekata sprovodi se na osnovu ugovora o priključenju, koje su ovi korisnici potpisali sa „Beogradskim elektranama”. I preduzećima koja neredovno plaćaju mesečno zaduženje za grejanje, isporuka toplotne energije biće obustavljena, poručuju iz ove komunalne firme.

– Ponekad isključenja nisu moguća, jer dužnici ne dozvoljavaju našim ekipama ulazak u objekat, a ima i preduzeća koja su napuštena, u kojima nema nikoga. U takvim situacijama, tražimo asistenciju drugih nadležnih organa, sudova i policije – dodaju u „Elektranama”.

Utuženje korisnika sa pozamašnim dugovima, koji nisu poštovali potpisan reprogram otplate, sledeći je korak u akciji isključenja.

– Služba naplate sklapa protokole kojima se stari dug reprogramira uz obavezu redovnog izmirivanja tekućih računa. Preciznije rečeno, prema odluci Upravnog odbora naše kuće, korisnici imaju mogućnost da plate 30 odsto takozvanog starog duga, dok se ostatak deli na više mesečnih rata – podsećaju u ovom komunalnom preduzeću.

M. R. B.

[objavljeno: 24/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.