Hrustanović: Nećemo menjati odluku, a poštovaćemo presude

Izvor: Politika, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrustanović: Nećemo menjati odluku, a poštovaćemo presude

Povodom prekjučerašnjeg štrajka taksista, juče se građanima saopštenjem obratila Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda. Podsetimo, oni su se okupili u štrajku zahtevajući poštovanje gradske Odluke o taksi-prevozu iz 2006. godine i smanjenje broja taksi-vozača. Prepreka za poštovanje Odluke na koju se pozivaju nezadovoljni taksisti jeste presuda Ustavnog suda u korist desetak njihovih kolega koji su preko nadležnih sudova tražili taksi-dozvole. Taksisti su zahtevali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se 421 taksi vozač obriše iz registra, jer toliko njih nema uređen status.
"Proteklih dana u sredstvima javnog informisanja pojavila su se proizvoljna tumačenja zahteva beogradskih taksista i obaveza, koje je Gradska uprava dužna da sprovodi u cilju potpunog uređenja ovog vida gradskog prevoza. Taksi-prevoz nije slobodna privredna delatnost ili pružanje usluga, koja se nalazi na tržištu i kojoj tržište uređuje cenu koštanja i pravila po kojima je organizovana. Taksi-prevoz je podsistem javnog gradskog prevoza i kao takav se uređuje u svim velikim gradovima u Evropi u skladu sa potrebama. Tu oblast reguliše i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju. Grad Beograd neće menjati Odluku o auto-taksi prevozu, kojom je regulisan potreban broj taksi-vozila. Takođe, grad Beograd će upisivati sve taksiste koji budu imali pravosnažne sudske presude, ako ih bude bilo, kojima Okružni sud rešava u meritumu, to jest donosi odluku da se taksisti određenog imena i prezimena upišu u spisak. Još jednom napominjemo da smo dužni da poštujemo pravosnažne sudske odluke, kao i sve institucije u Republici Srbiji.

U međuvremenu, pokrenuli smo proceduru za brisanje iz spiska 421 taksi-vozača, koji nisu prijavljeni u Agenciji za privredne registre, kao i onih koji ne izmiruju poreske obaveze. Ove mere dovešće do smanjenja broja taksi-vozača na ulicama Beograda, čime će, pored ostalih mera iz naše nadležnosti, biti ispunjena i zakonom predviđena mogućnost da lokalne samouprave same regulišu potreban broj vozila ove namene.

Kao zamenica gradonačelnika upućujem izvinjenje svim građanima i gostima Beograda koji su juče doživeli neprijatnosti zbog blokade grada koju smatram neopravdanom", stoji u saopštenju Radmile Hrustanović.

S. B. S.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.