Hrana pod strožom kontrolom

Izvor: Politika, 19.Feb.2010, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana pod strožom kontrolom

Dan posle potpisivanja protokola sa gradskim vlastima, inspektori Ministarstva poljoprivrede proveravali ispravnost i kvalitet prehrambenih proizvoda u hipermarketima

Inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede kontrolisale su juče ispravnost i kvalitet prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u hipermarketu „Roda” u Novom Beogradu. Poljoprivredni i fitosanitarni inspektori proveravali su ispravnost deklaracija na pakovanjima i uzeli uzorke voća i povrća za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << analize.

Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, objasnio je da se u ovu kontrolu krenulo nakon što je to ministarstvo potpisalo protokol sa gradskim vlastima. Dogovorena je saradnja u cilju ispitivanja bezbednosti i provere kvaliteta hrane, roka trajanja i deklaracija na proizvodima.

– Zahvaljujući tome Beograđani će znati kakvu hranu kupuju, a rigoroznije kontrole ćemo proširiti na teritoriju čitave Srbije – istakao je Pajkić i dodao da se najveći broj nepravilnosti odnosi na deklarisanje.

Inspektori su objasnili da „lična karta” proizvoda mora da sadrži naziv artikla, sastav, rok trajanja, ime proizvođača, a valjalo bi da ima i druge korisne informacije poput načina čuvanja i roka upotrebljivosti posle otvaranja.

– Dešava se, u nekim slučajevima, da nisu istaknuti nazivi proizvoda prema pravilniku, niti postoji spisak sastojaka koje proizvođači moraju da navedu. Primenićemo sve zakonske mere, a proizvođačima ćemo naložiti da otklone nepravilnosti – objasnili su inspektori prilikom obilaska „Rode”.

Fitosanitarni inspektori ovog ministarstva uzeli su uzorke tri vrste jabuka, koje će ispitivati na ostatke pesticida.

– Posle laboratorijskih ispitivanja, analiza i eventualnih superanaliza, za šta je potrebno oko 15 dana, javnosti će biti poznato ima li ostataka pesticida u ovom voću – rekao je Nenad Vujović, načelnik odeljenja za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovim kontrolama se praktično sprovodi Zakon o bezbednosti hrane, usvojen krajem maja prošle godine, a pod pojačanim inspekcijskim nadzorom naći će se i prehrambeni proizvodi koji se prodaju na pijacama. U gradskoj upravi očekuju da će primenom sporazuma sa Ministarstvom poljoprivrede Beograđani biti sigurni da kupuju hranu proverenog kvaliteta.

S. D.

[objavljeno: 19/02/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Počela kontrola prehrambenih proizvoda u Beogradu

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 17:37

Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede danas je započeo kontrolu deklaracija i roka upotrebe prehrambenih proizvoda u prodajnim objektima u Beogradu, izjavio je direktor Generalnog inspektorata Dušan Pajkić. ..Pajkić je naveo da će pomenuta akcija, započeta današnjom kontrolom kvaliteta...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.