Izvor: Blic, 15.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana kao u avionu

Pacijenti u beogradskim kliničko-bolničkim centrima najverovatnije će od jeseni početi da dobijaju hranu iz jedne centralne kuhinje. Na ovaj način će biti rešen dugogodišnji problem, jer su najčešće pritužbe bolesnika odnose baš na lošu ishranu

- Iskustva drugih, razvijenih zemalja pokazala su da je ovakav način snabdevanja hranom mnogo isplativiji, usluga je kvalitetnija, ali je i lakša kontrola kvaliteta obroka. Još se rade analize troškova. Taj deo procene troškovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i najteži i najobimniji deo posla. Do sada nismo imali iskustva u tome, pa sve ide sporije, ali očekujem da se najkasnije do jeseni završi i da polako krenemo u realizaciju posla. Naravno, uvođenje ovakvog načina snabdevanja hranom biće postepeno - objašnjava dr Vladan Šubarević, član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Osim snabdevanja hranom, proračuni se rade i za vešeraj, čišćenje, održavanje prostorija. Tako bi u program osim kliničko-bolničkih centara bili uključeni i vrtići, domovi zdravlja, odnosno sve ustanove koje finansira grad.

Naravno, snabdevanje hranom iz jedne centralne kuhinje nije jednostavan posao, a dr Šubarević kaže da u Beogradu već rade tri ozbiljne firme koje bi mogle da obavljaju ovakve usluge. Naravno, ima i onih manjih koje bi mogle da priteknu u pomoć.

Totalna promena načina snabdevanja otvara još jedno pitanje - šta će biti sa zaposlenima koji trenutno rade u bolničkim kuhinjama i vešerajima. Prema rečima dr Šubarevića, niko od njih neće ostati bez posla. Firme s kojima se ugovori da snabdevaju hranom bolnice, koje će da peru i peglaju posteljine i uniforme preuzele bi na sebe obavezu da zaposle sve koji su na tim poslovima radili do sada, dok bi prostor koji je do sada korišćen za te namene bio upotrebljen za nešto drugo.

- Nezahvalno je davati prognoze kada će biti završena studija izvodljivosti. U pitanju su velike sume novca, a nama preostaju i dogovori sa Zavodom za zdravstveno osiguranje, koji pokriva sve materijalne troškove. Jasno je svima da je najbolje rešenje da pacijenti kao u avionu dobiju svoju porciju hrane, ali videćemo šta će pokazati analize - kaže za „Blic nedelje" dr Snežana Stevanović, gradski sekretar za zdravstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.