Hlor „štipa“ za oči

Izvor: Blic, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hlor „štipa“ za oči

Beograđanka Slavica M. (35) odvela je tokom prošlog vikenda trogodišnjeg sina Nemanju na kupanje na „Taš". Već nakon samo pola sata i jednog kupanja detetu su oči bile crvene. Ni kasnije obilno ispiranje čistom vodom nije u potpunosti pomoglo, pa je Slavica sina odvela u privatnu oftalmološku ordinaciju gde je iritacija otklonjena.

Kupanje u bazenima sa veoma često previše hlorisanom vodom, kao i u rekama i jezerima, može da bude izvor ozbiljnih infekcija očiju i kože, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upozoravaju lekari. Najugroženije su oči, posebno kod dece, a voda iz masovnih kupališta pogoduje i razvoju raznih vaginalnih infekcija.

Da hlorisana voda u bazenima može da bude iritirajuća po oči potvrđuje u izjavi za „Blic" i oftalmolog dr Jasmina Prelić. Alergijske reakcije su sasvim moguće ako oči dece, ali i odraslih, dođu u kontakt sa preterano hlorisanom vodom. Zato ne treba preterivati sa ronjenjem i gnjuranjem.

- U većini situacija crvenilo brzo prođe, ali se desi i da iritacija potraje. U tim slučajevima neophodno je javiti se lekaru. Zato preporučujem da kupači na bazenima i Adi nose naočari za kupanje i to one kvalitetnije koje ne propuštaju vodu, jer je to najsigurniji način da se oči zaštite od iritacije - savetuje dr Prelić.

Kupanje u bazenima i rekama „pogađa i genitalije, posebno ženske.

- I da je hlorisanje bazena savršeno urađeno veoma je bitno posle svakog kupanja na bazenu istuširati se. Nažalost, mladi se ne pridržavaju toga. Za žene je veoma bitno da nakon kupanja osuše ili promene kupaći, jer je vlažna tkanina pogodna za razvoj brojnih vaginalnih infekcija. Rekla bih da je Ada higijenski i zdravstveno bezbednija od bazena, jer je reč o velikoj vodenoj površini - kaže dr Jadranka Duraković, ginekolog u Domu zdravlja „Palilula".

Dermatlog dr Aleksandar Adamović iz Gradskog zavoda za kožne i polne bolesti se našalio da s obzirom na to koliko hlora stavljaju u bazene dobro je da živi ljudi izađu iz vode. Ipak, i pored tako hlorisane vode spiradično se javljaju pacijenti sa kožom koja je iritirana ili inficirana nakon kupanja u bazenima. Postoje i određene zablude kada je reč o promenama na koži nakon kupanja na Adi ili u bazenima.

- Bele fleke koje su često vidljive nakon sunčanja i kupanja nemaju veze sa hlorom niti nečistom vodom. Reč je o gljivicama koje već postoje, ali markiraju kožu kada potamni od sunčanja i kupanja - objasnio je dr Adamović.

Saveti za bezbedno kupanje

Obavezno je tuširanje nakon svakog kupanja u bazenu ili jezeru

Treba nositi naočari za kupanje i to kvalitetne, koje ne propuštaju vodu

Nakon kupanja poželjno je osušiti ili promeniti kupaći

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.