„Hladnu bronzu” izmislili za Teslu

Izvor: Politika, 22.Okt.2010, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Hladnu bronzu” izmislili za Teslu

Pošto su za dve godine ukradeni original i kopija spomen-obeležja velikom naučniku, nova tabla koja će od ponedeljka osvanuti u Bulevaru kralja Aleksandra izrađena je od materijala koji ne može da se pretopi

Ideja da spomen-obeležja, zarad predupređivanja vandalskih napada i krađa, više ne budu rađena od bronze ili mesinga, prvi put se primenjuje za izradu ploče koja će biti postavljena na spomeniku Nikoli Tesli. Tabla koja će od ponedeljka ponovo krasiti ovaj spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednom od najvećih svetskih naučnika pred zgradom tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra napravljena je od kombinacije bronze i veštačkih materijala i ne može da se pretopi. Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu, kaže da je ovo rešenje ujedno i jeftinije.

– Ploča čiji je autor vajar Zvonko Novaković biće ista kao original, ukraden pre dve godine. Materijal od kojeg je napravljena zove se „hladna bronza” i na oko se ni po čemu ne razlikuje od prave bronze. Očekuje se da izlivanje bude završeno danas, a ploča bi trebalo da bude postavljena u toku predstojećeg vikenda – najavila je Avžner.

Na ploči identičnih dimenzija onoj koja je ukradena biće ispisano ime i prezime, uz godine rođenja i smrti genija iz Smiljana. Baš kao na obeležju koje je 2008. godine prvi put nestalo sa spomenika ovog velikana. Dva meseca kasnije, na istom mestu postavljena je kopija, za čiju je izradu grad izdvojio 94.000 dinara. I ona je ukradena u maju ove godine. „Treća sreća”, ploča od „hladne bronze”, koštala je 80.000 dinara. Povoljnija cena dodatni je razlog zbog čega će nestala obeležja, kao i ona koja će tek osvanuti u prestonici, biti verovatno od istog materijala.

– Pitanje je da li bi celi spomenici mogli da budu napravljeni na ovaj način, ali za ploče je izvesno da je to korisno i isplativo – kaže Avžner i dodaje da je novo obeležje Tesli estetski i vizuelno isto kao prethodno, pa nema razloga da se smatra da je narušen pijetet prema ovom naučniku.

Zbog sve češćih krađa ploča i obeležja koje kradljivci pretapaju i prodaju kao sekundarne sirovine na otpadima, u maju je začeta ideja o primeni drugačijih materijala za njihovu izradu. Zamisli je prethodio nestanak šest bronzanih golubova sa fontane „Buđenje” na Kalemegdanu, kao i figure dečaka sa Čukur-česme u Dobračinoj ulici, koju je policija našla raskomadanu na otpadu u Krnjači.

D. B.

objavljeno: 22.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.