Hiljadu pacijenata čeka u jednom redu

Izvor: Blic, 25.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljadu pacijenata čeka u jednom redu

Zakazati pregled kod endokrinologa u Poliklinici Kliničkog centra Srbije gotovo je nemoguće! Zakazivanje se obavlja lično, jednog dana svake poslednje nedelje u mesecu, a u red koji se formira već u pet ujutru stane i po 1.200 ljudi. Rešenja za sada nema.

Veoma neprijatno iskustvo ove nedelje imala je Gordana Krneta (55) iz Beograda. Ona je u ponedeljak došla oko osam sati na šalter Poliklinike i nije mogla da veruje šta je sačekalo.

- Već tri meseca pokušavam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da dođem do endokrinologa zbog hipotireoze, ali bezuspešno. Ovog puta došla sam da zakažem, ali nije bilo moguće. Stampedo nervoznih ljudi je pregazio jednu ženu - prepričava svoj doživljaj ispred šaltera Gordana Krneta.

Endokrinolozi su neophodni dijabetičarima kojih u ovom trenutku u Srbiji ima oko pola miliona. Od tog broja u Beogradu živi njih oko 100.000.

Ovako velike gužve nisu bile oduvek. Kad su pre više od dve godine ukinuta savetovališta za dijabetes pri domovima zdravlja pacijenti su se preselili iz domova zdravlja u KC Srbije i kliničko-bolničke centre. Razlog za to je jer ne veruju lekarima internistima u domovima zdravlja, kao ni izabranim lekarima opšte prakse koji bi takođe trebalo da vode njihovu bolest.

Stela Prgomelja iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Beograda kaže da i pacijenti koji šećernu bolest leče i kontrolišu u domovima zdravlja jednom do dva puta godišnje trebalo bi da odu na kontrolu kod endokrinologa.

- I ja sam imala problem da zakažem pregled. Pokušavala sam umesto odlaskom da to uradim telefonom. Zvala sam od sedam ujutru i kad ih oko 13 sati dobijem kažu sve je popunjeno. Nije mi jasno ni zašto kad dođem na red u ordinaciji uvek sede još tri ili četiri pacijenta, tako da nemam ni osnovnu intimu pred lekarom - žali se ona.

Ovog problema svesni su u upravi Kliničkog centra Srbije. Direktor Poliklinike KC Srbije doc. dr Siniša Pavlović kaže za „Blic" da će u najskorije vreme biti održan sastanak u Ministarstvu zdravlja na ovu temu i dodaje da su ove nedelje zakazani pregledi za čak 1.170 pacijenata, a da se mesečno na Endokrinologiji uradi i do 4.000 pregleda.

- Rade 42 endokrinologa u pet ambulanti od 7 do 19 sati. Moguće rešenje je da se poveća broj lekara ili da se osnuje jedan fond iz kog bi se nagrađivali lekari koji dodatno rade. Ovaj problem je gorući i mora biti hitno rešen - konstatovao je dr Pavlović.

Čeka se i u drugim ustanovama

Doći na red kod endokrinologa nije lako ni u kliničko-bolničkim centrima. Na primer, u KBC „Zvezdara" moguće je zakazati pregled tek u junu i to za septembar. Bolje stanje je u KBC „Dr Dragiša Mišović" gde se na prvi pregled ne čeka duže od mesec dana, a kontrolni se zakazuje u dogovoru sa lekarom. I u KBC „Bežanijska kosa" nam je rečeno da se ne čeka duže od mesec dana. U KBC „Zemun" zbog renoviranja zgrade nema zakazivanja i primaju se samo najhitniji slučajevi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.