Haos na „Gazeli“

Izvor: Blic, 01.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na „Gazeli“

Oluja koja je u prekjuče zahvatila Beograd izazvala je potpuni kolaps u saobraćaju, nestanak struje u pojedinim naseljima i veliku štetu u mnogim delovima grada. Padali su delovi školskih krovova, saobraćajni znakovi, čupano drveće i bilbordi. Nevreme je počelo u 17.20, a vetar koji je u jednom trenutku dostizao brzinu i do 100 kilometara na čas, „smirio se" nakon dvadesetak minuta.



Jak olujni vetar besneo je beogradskim ulicama i rušio sve pred sobom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uplašeni Beograđani koji su se u tom trenutku našli na ulicama bežali su glavom bez obzira dok su sa zgrada letele antene i delovi prozora. Samo pukom srećom niko nije povređen. Ipak, najviše sreće imao je vozač „opela" koji se baš u trenutku kada se odlomila metalna konstrukcija teška oko tonu našao na mostu „Gazela". Grdosija sa saobraćajnom signalizacijom sručila se na njegov automobil, ali je on srećom ostao nepovređen. Nakon toga formirale su se kilometarske kolone automobila u oba pravca, a saobraćaj je normalizovan tek oko 21 sat. Pola sata trebalo je vozačima da pređu Brankov most, a gužve su formirane i u Ulici kneza Miloša, na Mostarskoj petlji i u većini ulica u Novom Beogradu. Zbog zastoja u nekim delovima grada promenjene su trase nekoliko autobuskih linija.

Severozapadni vetar nije poštedeo ni škole. Najviše je oštećen krov OŠ „Ilija Birčanin" u Zemunu, a štetu su pretrpele OŠ „Vuk Karadžić" u Ripnju, Tehničko - prehrambena škola na Banovom Brdu i Tehnička škola „Kolubara" u Lazarevcu.

- Sa škole u Zemunu palo je 600 kvadratnih metara aluminijumskog pokrivača. U tehničkoj školi u Lazarevcu „odletela" je polovina krova sa jednog školskog objekta na deo škole u prizemlju i sportski centar na kome su polomljeni prozori. Veliki deo krovnog pokrivača pao je sa fiskulturne sale Hemijsko - prehrambene škole na Banovom Brdu, a u osnovnoj školi „Vuk Karadžić" u Ripnju oštećeno je 60 kvadratnih metara krova. Procena štete na ovim školama biće urađena zajedno sa Osiguravajućim društvom „Triglav Kopaonik" kod kojih su ove škole osigurane- kaže Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje.

Dežurne ekipe JKP „Zelenila" su celu noć i tokom jučerađšnjeg dana uklanjale polomljeno drveće.

- Najveća šteta napravljena je na našem stakleniku na Voždovcu gde su izbijene table kojima je staklen pokriven. Nastojaćemo da danas i tokom narednih par dana saniramo štetu - kaže Radovan Draškić direktor „Zelenila".

Nevreme je oštetilo i dalekovode u blizini KBC „Bežanijska" kosa. Vetar je srušio drvo koje se obrusilo na vodove „Železnica Srbije". Prilikom pada vodova, oštećena je elektro vučna podstanica Železnice i tri trafo stanice EDB. U periodu lociranja i saniranja kvara, bez struje je bilo nekoliko stotina potrošača na Bežanijskoj kosi. Juče tokom jutra bez struje je ostao i deo naselja Bele vode. Usled kvara na kablu u 10 trafo stanica prekinuta je isporuka struje. Snabdevanje potrošača normalizovano je tokom dana.

Meteorolozi najavljuju sneg od srede

Subotnje nevreme liči na letnje vremenske nepogode kada posle vrelih dana nastupaju jaki vetrovi praćeni padavinama.

- Prodor hladnog vazduha iz Zapadne Evrope uzrokovalo je jako nevreme koje nije ništa neuobičajeno, ali se češće događa u letnjim periodima. Vetar je duvao brzinom od 21 metar u sekundi, što će reći negde oko 75 kilometara na sat. U nekim delovima grada bio je jači, pa je dostizao brzinu i do 90 kilometara na sat - kaže meteorolog Nedeljko Todorović i dodaje da Beograđani nemaju razlog za strah, jer se slično nevereme neće ponavljati, ali se od srede može očekivati zahlađenje i sneg.

Mrak pod Avalom

U nevremenu je značajno je oštećena i trafo stanica Ralja zbog čega je bez struje ostalo više desetina hiljada potrošača podavalskih naselja. Jak vetar obrušio je krov sa trafo stanice Ralja, pokidao kablove u postrojenju zbog čega su bez struje ostali potrošači u naselju Ralja, podavalskom delu, Zucama i delu Jajinaca. Procenjena šteta u trafo stanici Ralja je više miliona dinara a sigurno snabdevanje strujom može da se očekivati tek za sedam dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.