Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da Beogradu i Prištini treba prepustiti da nađu rešenje za normalizaciju odnosa, ali da postoje ograničenja u okviru kojeg je moguć dogovor.

Han je u intervjuu za Radio slobodna Evropa rekao da rešenje za odnose Srbije i Kosova ne sme da ide "na trošak drugih u regionu" i da je uslov koji nameće EU da "ima više stabilnosti u regionu".

Na pitanje da li isključuje zamenu teritorija, čemu su se usprotivili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mnogi u Evropskoj uniji, regionu, pa i na Kosovu i Srbiji, Han je rekao da "to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju".

"Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije", rekao je Han.

On je naveo da je osnovni uslov da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je cilj da "cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije".

Upitan da li strahuje da bi rešenje u dijalogu Beograda i Prištine moglo imati negativne posledice na BiH, Makedoniju i druge zemlje, Han je rekao da je prerano o tome govoriti, pošto se i dalje pregovara.

"Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način - i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća", rekao je Han.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.