Izvor: Kurir, 31.Dec.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROJSKI PODVIG LEKARA DZ VOŽDOVAC: Spasli beskućnika od ledene smrti

Pomislili su da je umro od hladnoće jer je napolju bilo minus 11. Odmah im je, po njegovom izgledu, bilo jasno da je beskućnik i da je na tom mestu proveo čitavu noć. Od tog trenutka počela je višesatna borba sa nadležnima da se čovek skloni sa ulice kako bi preživeo ledene dane

BEOGRAD - Ljubišu Golubovića (65) iz Bajine Bašte pronašli su jutros zaposleni iz DZ „Voždovac“ kako nepomično leži na ulici. Pomislili su da je umro od hladnoće jer je napolju bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << minus 11. Odmah im je, po njegovom izgledu, bilo jasno da je beskućnik i da je na tom mestu proveo čitavu noć. Od tog trenutka počela je višesatna borba sa nadležnima da se čovek skloni sa ulice kako bi preživeo ove ledene dane.

Dr Nevenka Dimitrijević, lekarka opšte prakse u toj zdravstvenoj ustanovi, priča da je patronažna sestra, čim je ugledala čoveka na betonu, otrčala da proveri da li je uopšte živ.

- Kada je ustanovila da diše, odmah je pozvala komunalnu službu i objasnila im, ukoliko nešto ne preduzmu, da će on da se smrzne. Dobila je odgovor da to nije njihova nadležnost. Pozvala je potom policiju, koja je poslala patrolu u Meštrovićevu 34, adresu te zdravstvene ustanove. Policajci su podigli čoveka, uveli ga u zgradu i popeli na drugi sprat, odeljenje Opšte medicine – kaže dr Dimitrijević.

Svi smo se sjatili oko njega, nastavlja ta doktorka, pitali ga za ime koje je odbio da kaže, ali je rekao da mu nije dobro.

- Na glavi je imao sveže povrede. Neke su čak bile i ušivene. Obukao je nekoliko sakoa i jakni. Govorio je da mu je zima. Dok smo uzimali podatke od pacijenta, policajci su hteli da krenu. Zaustavili smo ih, objasnivši da ćemo da pregeledamo čoveka, damo mu neophodnu terapiju, ali da je za njega jedini način da preživi da se smesti u neko prihvatilište. Na to su nam oni odgvorili da nije njihov posao briga o beskućnicima, već da jure kriminalce. Ipak smo ih ubedili da ostanu – navodi naša sagvornica.

Dr Dimitrijević nastavlja da je potom usledio pregeled pacijenta, kome začudo, opšte stanje nije bilo loše s obzirom na to da je njegov organizam bio čitavu noć izložen ekstremno niskim temperaturama.

- Dali smo mu terapiju i pronašli kiflu da pojede. Rekli smo policajcima da pozovu Hitnu pomoć da ga odveze u Prihvatilište za odrasla lica u Kumodraškoj. Tu je pacijent negodovao, jer je već bio kod njih, ali ga nisu primili. Ipak, policajci su pozvali Hitnu pomoć i prvo slušali lekare kako im objašnjavaju da oni nisu prevoznici beskućnika. Na kraju su došli i odvezli pacijenta – navodi dr Dimitrijević i dodaje da svake godine, kada se temperature supste ispod nule, imaju sličnu situaciju.

- Uopšte mi nije jasno da se već godinama ne rešava ovaj problem beskućnika. Ukoliko su metereolozi već najavili pet ili sedam ledenih dana, bilo je dovoljno da nadležni, ako je Prihvatilište u Kumodraškoj već prebukirano, otvore jednu salu ili prostoriju u gradu za sve te ljude i obezbede im obrok. Pa nema njih 100.000! Tako bi većini spasili živote. Dovoljno je da prijave javnim službama i domovima zdravlja da postoji to mesto i ne bismo imali ovakve drame – ističe ona.

Prvoslav Nikolić, direktor Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, potvrdio je  da su primili Ljubišu Golubovića koga je Hitna pomoć dovezla u prtanji policije iz DZ „Voždovac“.

- On je 135 osoba koja je do sada smeštena kod nas. Očekujemo da do večeras primimo 150 ljudi. Trenutno su sve naše ekipe na terenu. Kapaciteti su nam 104 kreveta. Bez obzira na to, sve njih očekuje svečana, novogodišnja večera. Sledi zabavni program, podela paketića i veseli ulazak u 2015. – priča Nikolić i dodaje da im ništa ne nedostaje za te ljude, kao i da građani svakodnevno donose garderobu za njih.

( Alo)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.