Izvor: Politika, 08.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gromoglasni smeh do suza - bez razloga

Sanja, Milorad i Emilija nisu prijatelji iz detinjstva, ne poznaju se iz studentskih dana niti rade u istoj firmi. Upoznali su se jednog utorka, pre šest meseci da bi se smejali - bez razloga. Članovi su Kluba smeha i sedmično sat vremena upražnjavaju različite vežbe i tako uče da se smeju. Tehnika disanja, gestovi, mimika, pogled uperen u oči učesnika, ispuštanje zvuka u ritmu - ho, ho - ha, ha, ha - pomažu im da njihov veštački smeh preraste u iskreni. U smeh do suza. Milorad se svađa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa Sanjom, preti joj prstom, zatim prekriva lice kao da se krije, onda podiže ruke u visini glave i plazi joj se. Sanja radi isto i oboje se gromoglasno smeju. Istovremeno se, kako kažu, oslobađaju stresa, zabavljaju i uživaju u terapiji koja krepi njihovo zdravlje.

- Sat smeha vrati me u detinjstvo, zaustavi vreme i osećam se kao mali Mića iz vrtića. Nedostaju mi samo igračke. Za pola godine, koliko dolazim na ove časove, doživeo sam neku vrstu pročišćenja - tvrdi Milorad.

Nedostatak vedrine i pozitivnih emocija razlozi su zbog kojih je Emilija odlučila da se pridruži ovom klubu.

- Druženje sa osobama koje se okupe da bismo se smejali razoružalo je moje strahove, podiglo moje samopouzdanje. Opuštenija sam u komunikaciji sa ljudima. Pevam i smejem se dok vozim i ne opterećujem se šta će drugi da pomisle o meni - kaže Emilija.

Ideja da svaki čovek može da se smeje kada to odluči bez posredovanja komedije, šala ili bilo kojih drugih humorističkih aktivnosti vodilja je koju slede klubovi smeha širom sveta. Jovo Mićić, psiholog i osnivač prvog i jedinog kluba kod nas, upražnjava savete doktora Madana Katarija, osnivača joga smeha, odnosno terapeutskog ili smeha bez razloga.

- Smeh je, za razliku od humora, urođen i predstavlja unutrašnji kapacitet kojim raspolaže svaki čovek. Terapeutski smeh ili smeh bez razloga je novi pristup koji omogućava ljudima da otklone prepreke koje su im blokirale smeh i da se, oživljavajući ga, vrate svojoj autentičnoj prirodi uživajući u svim blagodetima koje on ima na njihovo fizičko i mentalno zdravlje - objašnjava Mićić.

Poznato je da su smeh, ali i suze delotvorni za telo i dušu. Smeh je pre svega, podseća naš sagovornik, fizički fenomen koji se ispoljava kroz kontrakcije većeg broja mišića tela pri čemu su najaktivniji dijafragma, mišići grudnog koša, vrata i lica.

- On dovodi i do lučenja određenih hormona i neurotransmitera koji pospešuju funkcionisanje našeg organizma. Utiče na ravnotežu aktivnosti simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema. Smeh obezbeđuje dobru masažu svim unutrašnjim organima, posebno organima utrobe, jer omogućava bolje snabdevanje krvlju i pomaže crevima da se kreću pravilno. Jača imuni sistem, odnosno odbrambene kapacitete protiv infekcija - naglašava psiholog.

Još jedan razlog da razvučemo usne, pokažemo bele zube i ispustimo svojstvene zvuke jeste antistres dejstvo smeha. Najveći broj oboljenja današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih smetnji, hipertenzije, kancera, depresivnosti ili nesanice na neki način je povezan sa stresom.

- Smeh je jedan od najprirodnijih i najekonomičnijih antistres terapeutskih programa koji je ujedno i najlakši za praktikovanje. Relaksira mišiće, proširuje krvne sudove i bolje snabdeva krvlju ekstremitete, smanjuje nivo stresnih hormona, epinefrina i kortizola, i nivo šećera u krvi. Smeh ima kao posledicu lučenje endorfina u telu koji predstavlja prirodno sredstvo protiv bola - smatra Mićić.

Za Ratka Božovića, kulturologa, smeh je odraz situacije u kojoj se ljudi nalaze. U zadihanoj i vratolomnoj novijoj istoriji, kaže Božović, smeh se pojavio kao nagoveštaj demokratskih političkih vrednosti.

- Građani su u protestima pre deset godina smehom pročišćavali zagađenu političku zajednicu, razobličavali i ismejavali vlast koja je pokušala da ih još jednom ponizi i prevari. Nije ni slučajno ni beznačajno što je taj protest dolazio sa smehom i radošću, s maštom i humorom. Nije dolazio ni iz politički konfuzne "meditacije", niti iz ledenog srca. On je pročišćavao mišljenje od ideološke fatamorgane koja je gotovo pola veka bila nametana i održavana. Snaga spontanog i oslobođenog smeha potvrdila je višeslojnost i vitalnost individualnog i kolektivnog bunta - kaže nas sagovornik.

Međutim, Božovića brine što se Srbi odavno ne smeju i pita se šta je sa našim zdravljem.

- Nedavno je Svetlana Velmar-Janković obelodanila da od Slavije do Kalemegdana nije srela nijedan ljudski osmeh. Rezignacija očigledno ima tajne veze s duhom negacije i krutošću u mišljenju. Valja se setiti i mišljenja Isidore Sekulić da tragika donosi katastrofu i haos, a humor uspostavlja red i mir u haosu. A to što je atak na rigidnost, uštogljenost i umišljenost, smeh ima i terapeutsko i kreativno značenje. Smeha od srca nigde ni od korova. Neće ga ni biti, ako ne bude prisutna kao suza čista sloboda - smatra on.

Čini se da su članovi Kluba smeha malobrojni koji se danas smeju, ili bolje rečeno koriste osmeh kao sredstvo prilagođavanja izazovima tranzicije. Jer, kako Sanja kaže, ako ne može promeniti svet, može sebe. Osim što bolje spava i izgleda lepše smeh joj pomaže da postane još bolji čovek.

-----------------------------------------------------------

Deset minuta smeha 40 kalorija manje

Jedan minut smeha deluje na organizam jednako kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Glasnim smehom od 10 do 15 minuta na dan može se potrošiti od 10 do 40 kalorija.

Otkriveno je da je utrošak energije u nekoliko minuta smeha jednak utrošku za vreme 10 minuta vežbanja na spravi za veslanje ili 15 minuta na sobnom biciklu.

Smeh leči. Oni koji koriste terapiju smehom za pacijente u završnoj fazi bolesti otkrili su da oni mnogo lakše podnose bol. Pozitivna osećanja zadržavaju se i do 45 minuta posle prestanka smeha.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.