Grejanje skuplje od sledeće zime

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje skuplje od sledeće zime

Zbog poskupljenja prirodnog gasa, Beograđani će naredne grejne sezone, najverovatnije, plaćati toplotnu energiju po višoj ceni od sadašnjih 40,57 dinara po kvadratu bez PDV-a. „Beogradske elektrane" će uskoro uputiti Gradu analize uticaja povećanih cena gasa i mazuta i električne energije, na poslovanje ovog preduzeća.

„Beogradske elektrane" su juče dobile zvaničnu informaciju od „Srbijagasa" o poskupljenju prirodnog gasa za 20, 52 odsto. To znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toplane u Srbiji ubuduće plaćaju 22,85 dinara kubni metar ovog energenta, bez PDV-a, umesto dosadašnjih 18,96 dinara. Cena mazuta je, takođe, skočila sa 24,04 na čak 33,80 dinara po kilogramu.

- Cena fosilnih goriva na svetskoj berzi konstantno raste. Poslovno udruženje toplana Srbije činilo je sve da se to ne odrazi na cenu grejanja. Međutim, lokalne vlasti su upoznate sa činjenicom da ni dosadašnje cene ne pokrivaju osnovne troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije. Naročito ćemo imati problem sada, nakon poskupljenja gasa, mazuta i struje - objašnjava Igor Krasnić iz informativne službe „Beogradskih elektrana".

Kad i za koliko procenata će biti korigovana cena grejanja i potrošne tople vode odlučiće Skupština grada Beograda na osnovu dobijenih analiza poslovanja „Beogradskih elektrana".

Naplata računa

Poslovanje „Beoelektrana", pored viših cena energenata, dodatno opterećuju dugovi građana koji ne plaćaju grejanje. Za isporučenu toplotnu energiju i potrošnu toplu vodu, „Infostan" potražuje više od 2,8 milijardi dinara. Kako bi preuzele odgovornost i povećale stepen naplate, članice Poslovnog udruženja toplana Srbije zatražiće od lokalnih vlasti da same preuzmu naplatu grejanja od potrošača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.