Grejanje poskupljuje, ali za manje od najavljenih 5,3 odsto

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje poskupljuje, ali za manje od najavljenih 5,3 odsto

U međuvremenu je došlo do smanjenja cene gasa za 3,6 odsto, pa će raniji predlog „Elektrana” o korekciji cene grejanja u Beogradu biti korigovan, otkriva za „Politiku” Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku

Grejanje u Beogradu moglo bi da poskupi od 1. januara 2014. godine, ako gradska vlast usvoji nedavni predlog „Beogradskih elektrana” o korekciji cene grejanja zbog učestalih povećanja cena gasa i struje. Za koliko će biti uvećana sadašnja cena grejanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 111,9 dinara po kvadratu za sada nije poznato, ali je jedino sigurno to da neće biti uvećana za 5,3 odsto (na 117,8 dinara po kvadratu), kako je ranije najavljivano, jer je u međuvremenu Agencija za energetiku donela odluku da se cena gasa u Srbiji umanji za 3,6 odsto, zbog pada kursa dolara. 

U Upravi za energetiku potvrđuju da su posle predloga „Elektrana” izdali saglasnost za poskupljenje grejanja u prestonici.

– Pošto gradska vlast još nije zvanično odobrila poskupljenje, a u međuvremenu je došlo do smanjenja cene gasa, raniji predlog „Elektrana” biće definitivno korigovan i sigurno umanjen za određeni procenat – otkriva za „Politiku” Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku, dodajući da bi bilo realno da se takva odluka donese do kraja godine, pa da poskupljenje grejanja važi od 1. januara naredne godine.

Najavljeno pojeftinjenje prirodnog gasa od 1. decembra za 3,6 odsto praktično znači da će samo domaćinstva koja se greju na gas ove zime moći da očekuju nešto niže račune. Umesto dosadašnjih 52,5 dinara po kubiku gasa, od narednog meseca potrošači će plaćati dinar i po manje po kubiku ovog energenta. Svi ostali korisnici priključeni na daljinski toplovodni sistem (oko 300.000 stanova) moraće da sačekaju odluku gradskih vlasti o procentu poskupljenja.

U „Elektranama” potvrđuju da su dobili obaveštenje o sniženju cene prirodnog gasa od 3,6 odsto za javne snabdevače ovog energenta od 1. decembra. Kako ističu, Agenciji za energetiku već su poslali kalkulaciju cene ovog energenta za potrošače na području Mladenovca  kojima „Elektrane” distribuiraju gas.

– U tom delu Beograda naše preduzeće je javni snabdevač gasa, ali se ovo umanjenje ne odnosi i na potrošače priključene na daljinski sistem toplana – ističu u „Elektranama”.

--------------------------------------------------------

Grejanje na gas pojeftinjuje

Mesečni račun potrošača koji troše oko 300 kubika gasa, što je dovoljno za zagrevanje stana od oko 60 kvadrata, a nisu priključeni na daljinski sistem, posle najavljenog umanjenja cene gasa, iznosiće 15.300 dinara umesto dosadašnjih 15.750 dinara. Potrošači iz ove grupe uštedeće tako 450 dinara mesečno.

M. Brakočević

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Grejanje skuplje, ali za koliko?

Izvor: B92, 13.Nov.2013

Beograd -- Grejanje u Beogradu moglo bi da poskupi od 1. januara 2014. godine, ako gradska vlast usvoji nedavni predlog "Beogradskih elektrana" o korekciji cene grejanja...Za koliko će biti uvećana cena grejanja od 111,9 dinara po kvadratu za sada nije poznato, ali je jedino sigurno to da neće biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.