Gradonačelnik Ljubljane: Beograd na vodi će ceo region podići na svetski nivo

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Ljubljane: "Beograd na vodi" će ceo region podići na svetski nivo

Ljubljana i Beograd su gradovi pobratimi i imaju dobru osnovu za još bolju saradnju na svim poljima, smatra gradonačelnik slovenačke prestonice Zoran Janković i ističe da projekat "Beograd na vodi" svima može doneti dobit i postaviti ceo region na svetski nivo.

- Ako računamo da je to projekat vrednosti od oko dve milijarde evra, onda je to stvarno posao ne samo za Srbiju već za ceo ovaj deo Evrope - ocenio je Janković.

- Jedva čekam da taj projekat krene i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadam se da će biti uspešan. On daje nama svima hrabrost da i mi računamo na projekte koji će doneti i nova radna mesta i profit - kaže on.

Gradonačelnik Ljubljane u višše mandata, u intervjuu Tanjugu, a u svetlu posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji i slovenačko-srpskog poslovnog foruma, na kojem je predstavljen i projekat Beograd na vodi, ističe da je to projekat koji može regionu doneti dobit i postaviti ga na svetski nivo.

U Ljubljani će izgraditi spomenik Vuku Karadžiću

Govoreći o konkretnijoj saradnji dva grada, Janković je najavio i da će se uskoro održati dani Beograda u Ljubljani, i dani Ljubljane u Beogradu.

- Već se spremamo na izgradnju spomenika Vuka Karadžića, koji će dobiti mesto u centru grada, a dobićemo zauzvrat u Beogradu i mi lokaciju, gde ćemo postaviti spomenik jednom od naših književnika - otkrio je Janković.

Na pitanje šta Ljubljana može ponuditi Beogradu, Janković je kategoričan da su to dobre usluge i iskustvo, a da je na Beogradu da to iskoristi na najbolji mogući način.

Da, Beograd ima šta da nauči i "uzme" od Ljubljane govore i podaci da je glavni grad Slovenije jedini grad u ovom delu Evrope, koji je dobio najveću moguću nagradu - zelena prestonica Evrope 2016. godine, što je do tada bilo "rezervisano" samo za gradove na severu Evrope.

- Znači, naša je obaveza da ovu dobru praksu prenosimo i na istok i na zapad, pa i na jug Evrope, i mislim da imamo šta da pokažemo - rekao je Janković, koji je izneo i podatak da je Ljubljana prvi glavni grad u projektu "bez otpadaka", te da je prošle godine bila Ljubljana prva u Evropi sa postotkom separiranja, sortiranja otpadaka kod kuće. Kod nas to radi već 61 odsto građana, dodao je.

On se pohvalio i činjenicom da je Ljubljana siguran grad, svrstan među 20 najsigurnih u svetu, kao i da je grad koji poštuje različitosti, i u čijem širem centru se nalaze i katolička i pravoslavna i protestantska crkva, a nakon 40 godina počinje i gradnja džamije.

Srbiji želim da što

pre uđe u EU


Janković je Srbiji i Beogradu poželeo sve najbolje i da što pre uđemo u EU.

- Beogradu želim sve dobro, želim i Srbiji sve dobro. Da što pre uđe u EU, da budemo ponovo zajedno i mislim da će nam svima biti lakše. Nije jednostavno u EU. Nije sve med i mleko. Ali, jednostavno ne može se biti isključen, a, ponavljam, Beograd je sa dva miliona ljudi grad koji je u ovoj regiji najveći, i stvarno želim da se što brže i što lepše razvija - poručio je Janković.

Janković je naznačio da su to stvari koje Ljubljana može ponuditi Beogradu, tu svoju dobru praksu i iskustvo i da zavisi od njegovog kolege Siniše Malog i tima koji beogradski gradonačelnik vodi, šta mogu da prihvate i primene u datim okolnostima u Beogradu.

- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetom gradskoj kući, stvarno je iskazao čast i Ljubljani i meni svojim govorom i onim što je upisao u našu Zlatnu knjigu, tako da su ti izuzetni odnosi dobra podloga da se sve ostvari i u praksi -  rekao je gradonačelnik Ljubljane.

Kako je ocenio, budućnost Evrope je u saradnji gradova.

- I tu je taj ključ, pošto 60 odsto građana živi u urbanim sredinama - dodao je i podvukao da Beograd sprema samit gradonačelnika jugoistočne Evrope.

- Mi čekamo taj poziv, ja sam u poseti kod kolege Siniše Malog obećao da ću doći - naglasio je.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Beograd na vodi - projekat za svetski nivo

Izvor: Studio B, 26.Feb.2015

Ljubljana i Beograd su gradovi pobratimi i imaju dobru osnovu za još bolju saradnju na svim poljima, smatra gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i ističe da projekat "Beograd na vodi" svima može doneti dobit i postaviti ceo region na svetski nivo..."Ako računamo da je to projekat vrednosti od...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.