Gradnja puteva prvi posao Vlade

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja puteva prvi posao Vlade

Po vrelom avgustovskom suncu, premijer Mirko Cvetković, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i ministar za NIP Verica Kalanović posetili su juče gradilišta obilaznice oko Beograda. Mrkonjiću je ovo treći put u poslednjih mesec dana da, sa novinarima, nadgleda radove na završetku životno važnog putnog pravca za Beograđane.



- Radovi na Sektoru 4 od Ostružnice do Ibarske magistrale biće gotovi do 1. oktobra, nakon čega će uslediti rekonstrukcija „Gazele" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - ponovio je Mrkonjić, dok su direktori firmi koji grade puteve, mostove, petlje i tunele, objašnjavali premijeru Cvetkoviću zamršenu putanju izgradnje skoro 40 kilometara duge obilaznice oko Beograda, koja se prekidima gradi poslednjih 18 godina.

- Izgradnja infrastrukture prioritetni je posao vlade, jer je to uslov da privučemo strane investicije i načinimo zemlju privlačnijom za ulaganja. Vlada će učiniti dodatne napore da u ovoj i sledećoj godini obezbedi finansijska sredstva, iz kredita i budžeta, za završetak svih krakova koridora 10 od kojih je važan deo i obilaznica oko Beograda - rekao je ministar Cvetković.

Korpulentni ministar Mrkonjić, sportski odeven, sa levom rukom u džepu, a desnom na ramenu tihog Mirka Cvetkovića, poveo je premijera i ministarku Kalanović u obilazak petlje, mostova i tunela Sektora 4 koji, kad bude gotov 1. oktobra, treba da oslobodi „Gazelu" teških kamiona. Oni čine 30 odsto svakodnevnog saobraćaja koji ide ključnim beogradskim mostom preko Save.

Obilaznica oko Beograda, kad bude gotova, ići će od Batajnice, preko Dobanovaca, Surčina, Ostružnice, Orlovače, Avale, Bubanj Potoka i Boleča do Starčeva na levoj obali Dunava.

Da bi se završila obilaznica oko Beograda i počela rekonstrukcija mosta „Gazela" potrebno je da poslanici Skupštine Srbije ratifikuju dogovorene kredite sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom. Premijer i ministar apelovali su juče sa gradilišta petlje Orlovača da poslanici „prekinu opstrukciju" i „počnu da rade" kako bi sredstva mogla da se povuku i važni građevinski poslovi završe.

Koncesija Horgoš-Požega

Razgovori o sporazumnom prekidu saradnje između koncesionara i države još traju. Ne znam detalje, ali se nadam da će razgovori biti završeni na obostrano zadovoljstvo obeju strana - rekao je premijer Cvetković. On je dodao da će Srbija iz kredita, a delom i iz budžeta, graditi Koridor 10 za koji je potrebno oko dve milijarde evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.