Gradnja na klizištu opasnost za 200 porodica

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja na klizištu opasnost za 200 porodica

Ugrožena stabilnost padine i saniranog klizišta između ulica Romena Rolana i Višnjičke gde su pre tridesetak godina sagrađeni stanovi. – Prema planu detaljne regulacije, na placu na kome se bespravno zida trebalo bi da bude park

Više od 200 porodica iz Višnjičke banje pola godine bije bitku da bi zaustavili bespravnu gradnju između ulica Romena Rolana i Višnjičke zbog koje je, kažu, ugrožena stabilnost padine i saniranog klizišta na kome su pre tridesetak godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sagrađeni njihovi stanovi.

Na kaskadi ispod četvorospratnica, u dnu padine, prema detaljnom urbanističkom planu, predviđena je zelena površina, na kojoj je u martu Boriša Milekić, investitor, počeo izgradnju tri objekta, tvrdi Radoslav Spasojević, građevinski inženjer i član Skupštine stanara ovog dela naselja.

–Klizište je sanirano izgradnjom prve faze Višnjičke banje 1978. godine. Ovaj stambeni blok sagrađen je na šipovima koji dopiru do stene u podnožju padine i naše kuće nisu samostalni objekti već su deo konstrukcije koja sprečava tlo da ponovo prokliže. Kopanjem temelja za nove objekte i uklanjanjem zemlje oštećena je nožica, najopasniji deo klizišta, i ugrožene su dve ulice prizemnih kuća i nekoliko višespratnica u kojima živi oko 400 stanovnika – kaže Spasojević.

Skupština stanara iz Ulice Romena Rolana ovaj problem prijavila je opštinskoj inspekciji, podnela je krivične prijave protiv investitora, obraćala se nekoliko puta Danilu Bašiću, prvom čoveku opštine, u dva navrata su i protestovali na ulici. Zahtevaju da objekti budu porušeni i da se teren sanira i vrati u prvobitno stanje. Spremni su i da finansiraju rušenje.

Građevinski inspektor doneo je u aprilu rešenje po kojem je Milekić trebalo da zatrpa široki otkop dubok oko metar i po. Inspekcija je u maju naložila investitoru da poruši dva izgrađena suterena i započete zidove u prizemlju i sve vrati u prvobitno stanje jer su podignuti bez odobrenja za izgradnju, prijave početka radova i potvrđenog glavnog objekta. Milekić je tada prekinuo radove ali je pre petnaestak dana, kaže Avram Izrael, predsednik Skupštine stanara, ponovo počeo da zida.

– Nedopustivo je da se posle dva doneta rešenja o obustavi radova i rušenju objekata gradnja nastavi. Bili smo strpljivi. U maju opština nije imala novac za rušenje, pa smo čekali da se formira gradska vlast. Nedavno smo obavestili Bašića da su radovi nastavljeni i već 15 dana čekamo da nas primi. Za zaštitu prava i ugroženih interesa borićemo se na zakonom sve dozvoljene načine – objašnjava Izrael. Bašić kaže da je na strani sugrađana, da se seća da su radovi u maju stopirani i da trenutno ima prečih problema.

– Građani su u pravu, reč je o bespravnoj gradnji. Ovih dana rušili smo objekte na staroj Paliluli i na Karaburmi. Razmotrićemo i ovaj slučaj – ističe Bašić.

Boriša Milekić, međutim, tvrdi da radovi nisu nastavljeni već da je nedavno podigao stepenice i postavio osvetljenje da bi njegove komšije mogle lakše da dođu do sportskih terena i Dunava. Kaže da je zemljište zakupio od firme „EkozonaAda Huja” i da gradi samo prizemni objekat sa potkrovljem u koji bi trebalo da izmesti kancelarije svoje klinike „Impuls”.

– Ne gradim na klizištu nego na steni. Četiri meseca nisam ništa radio, a zakup redovno plaćam. Dobijanje dozvole je u postupku. Nedavno sam napravio stepenice da bih, možda, žitelje Ulice Romena Rolana odobrovoljio. Napadaju me ni krivog ni dužnog – naglašava Milekić i dodaje da je dobio rešenje o rušenju ali „ko još danas čeka da dobije sve potrebne papire, pa da zida”.

Rastko Lazić, direktor „Ekozone Ada Huja”, potvrdio je za naš list da je klinika „Impuls” zakupila plac i da, koliko je njemu poznato, za to područje nije urađen plan detaljne regulacije.

D. M.

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.