Građani i preduzetnici se ne oglušuju o crvene opomene

Izvor: Politika, 05.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani i preduzetnici se ne oglušuju o crvene opomene

EDB duguje dve milijarde dinara firmama od kojih je kupila opremu za revitalizaciju energetskog sistema

Dugovanja građana i firmi za električnu energiju u prestonici trenutno iznose 17 milijardi dinara. Pre tri meseca neplaćena potraživanja dosegla su rekordnu sumu od 20 milijardi dinara. „Elektrodistribucija Beograd” je pojačala akciju isključivanja neplatišai umanjila je zbir neplaćenih računa za oko tri milijarde dinara ali to je, kako naglašava Sandra Alagić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << portparol EDB-a, tek neznatno smanjenje dugovanja, pa će intenzivna isključenja biti nastavljena i u toku avgusta.

Dok su ranije, kao po običaju, preduzetnici dugovali više od domaćinstava, sada je, prema rečima Alagićeve, ukupna suma neizmirenih računa i jednih i drugih izjednačena. Predstavnici EDB-a naglašavaju da su primorani da preduzimaju veoma nepopularne mere „seče struje”, jer im je novac preko potreban za remonte koji su se zahuktali pred zimsku sezonu.

– EDB duguje dve milijarde dinara firmama od kojih je kupila opremu za revitalizaciju energetskog sistema. Ne možemo to da im isplatimo, ukoliko nama građani ne plate struju koju su potrošili. Moraju da shvate da je električna energija roba, kao mleko i hleb, po koje u prodavnicu ne idu bez novca u novčaniku. Pohvalno je što se u većini slučajeva građani i preduzetnici nisu oglušili o takozvane crvene opomene, koje su krajnja mera upozorenja pred isključenje, pa su pohitali da plate neizmirena dugovanja. Razumemo da je kriza i da narod nema para, ali od plaćanja računa zavisi da li će urednim platišama klime da rade po celo leto i svetlo da gori celu zimu – objasnio je Milićević.

On upozorava potrošače da obavezno izmire dugovanja pre odlaska na odmor, kako ih pri povratku ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje – ugašen zamrzivač pun pokvarenih namirnica. Makaze EDB-a, kako kaže, mogu da se obruše i na velike i male dužnike. Milićević naglašava da oni na vrh liste potrošača kod kojih treba obaviti isključenja stavljaju one koji i imaju najveće, milionske dugove.

– Nikada se, međutim, ne zna da li će usput bez struje ostati i potrošač sa manjim dugovanjem. Kada naši monteri odu u neki kraj grada da isključe dužnika koji nije platio 100.000 dinara struje, oni će sigurno skinuti strujomer i njegovom komšiji ukoliko se ispostavi da i on duguje, pa makar samo 10.000 dinara. Dug je zao drug – naglasio je Milićević.

--------------------------------------------------------

Isključeno 36.000 dužnika

U velikoj akciji „seče” struje dužnicima u poslednja tri meseca EDB je napisao 36.000 naloga za isključenje. Prema rečima Sandre Alagić, svi su realizovani, pa je zbog nagomilanih dugova bez električne energije ostalo 30.000 domaćinstava i 6.000 virmanskih potrošača. Dugovanja su smanjena za tri milijarde dinara, a EDB najavljuje da im „makaze” neće mirovati ni ovog meseca.

Plaćanje struje porukom

Stevan Milićević podseća građane da struju mogu platiti i iz druge države ukoliko su otišli na odmor. Od kraja maja u EDBje uveden sistem izmirivanja obaveza putem es-em-esa.

– Ova usluga zasad je omogućena samo korisnicima mreže MTS, ali u pregovorima smo i sa svim ostalim mobilnim operaterima u zemlji i uskoro bi trebalo da bude proširena i na njihove potrošače – naglasio je Milićević.

Sugrađanima su date dve opcije – da jednom porukom izmire ceo račun, ili samo jedan njegov deo, pri čemu je minimalna uplata 200 dinara. Detalji o slanju poruka mogu se naći na sajtovima www.edb.rs i www.mts.telekom.rs.

D. J. S.

objavljeno: 06.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.