Grad u Beogradu

Izvor: Politika, 19.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad u Beogradu

Srpsku prestonicu, juče oko 18 časova, pogodilo je kratkotrajno nevreme. Tačnije, kako objašnjavaju prognostičari, nad Beogradom je protutnjao takozvani đenovski ciklon, praćen jakim vetrom i gradom, koji se kasnije „preselio” na istok ka Vojvodini

Zanimljivo je da se iznenada, u jučerašnjem vrelom i sparnom danu, na sam centar Beograda „sručio” grad praćen olujnim vetrom koji je savijao drveće pred sobom i preko Save protutnjao ka Vojvodini. Nevreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je pratila i jaka kiša koja je samo za nekoliko trenutaka preplavila ulice u centru grada, koje su bile gotovo cele prekrivene ledom. I nakon nevremena pojedine ulice i dalje su bile poplavljene velikom količinom vode, koju kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati. Iako su mnogi očekivali i priželjkivali kišu, kao rashlađenje jučerašnjeg sparnog dana, ipak je Đenovski ciklon, bio zaprepašćenje.

Led veličine oraha zasuo je sinoć oko 18 časova uži centar grada. Olujni vetar i jaka kratkotrajna kiša brisali su sve pred sobom i za tren ugasili vrućinu od 30 stepeni Celzijusovih. Sugrađani koji su se zatekli u šetnji tražili su zaklon pod nadstrešnicama, ali mnogi od nevremena nisu bili bezbedni ni u zatvorenim prostorijama. Voda je probila u kuću u Šumatovačkoj ulici, kao i u prodavnicu u Takovskoj ulici, kao i u neke objekte u u Dunavskoj ulici. Zaposleni u cvećari „Natalija” na uglu ulica Ilije Garašanina i Majora Ilića bili „zarobljeni” čitav sat. Ispred njihovih ulaznih vrata palo je drvo, pa od pomoći nisu bili ni vatrogasci ni policija. Radnici „Zelenila Beograd” oslobodili su ih isekavši stablo. Za ekipe ovog preduzeća bilo je puno posla, tokom večeri intervenisali su i u Miloša Pocerca, gde se takođe pod naletima vetra srušilo krošnjasto drvo ispred ulaza u zgradu, a na potesu od Slavije do Dorćola, nije bilo sokaka u kome nisu skupljali gomile lišća i granja. Saobraćaj, naročito tramvajski, kod Glavne železničke stanice, bio je u potpunom kolapsu. Automobili su stali i u Cvijićevoj, Francuskoj, Zmaj Jovinoj i Ulici cara Dušana. Otežan je bio i prelazak preko Pančevačkog mosta, a potoci su tekli Takovskom i Nemanjinom ulicom.

Dežurni u Vatrogasnoj službi kazali su da za njih srećom nije bilo puno posla. Dok je još nevreme tutnjalo zapalila se svetleća reklama u Ruzveltovoj ulici, potvrdili su vatrogasci, napominjući da su ih više u panici zvali sugrađani strahujući da bi moglo doći do varničenja starih instalacija, posebno tamo gde su krov zakačile krošnje drveća.

Grad, grmljevina, i olujni vetar nisu iznenađenje, već nešto što se moglo očekivati i o čemu smo obavestili pre nekoliko dana sve nadležne gradske službe – kazao je Časlav Stanojević iz Prognoze vremena Hidrometeorološkog zavoda Srbije. Kako objašnjava ovaj prognostičar „u poseti”nam je bio takozvani „Đenovski ciklon” koji sa sobom nosi kao posledicu nestabilnu vazdušnu masu. Pojava grada bila je srećom samo na ograničenom prostoru u krugu „dvojke” pa su i veće štete izbegnute, a one koje registrovane, pogodile su samo objekte koji se iz nemara ne održavaju, kao i biljke sklone padu. Za vodu na ulicama ne treba kriviti JKP „Vodovod i kanalizaciju” već nesavesne sugrađane koji otpad bacaju gde stignu, pa on uglavnom završi u rešetkama odvoda. Slične meteorološke nepogode mogu se očekivati i tokom predstojećeg leta – upozorio je Stanojević.

A, radnici „Vodovoda i kanalizacije” pritekli su u pomoć stanarima u Karađorđevoj i Dositejevoj ulici kao i na Gundulićevom vencu gde su stvorene bare zbog zapušenih slivnika – potvrdili su iz ovog preduzeća čije ekipe su tokom cele noći obilazile uže područje grada kako bi uklonili vodu sa kolovoza i otpušili kanalizaciju.

Dežurni dipečer u Gradskom saobraćajnom preduzeću potvrdio je da su zbog vode na šinama trpeli samo tramvaji, ali je ili autobusi koji saobraćaju Ulicom Đure Đakovića ka Dunavskoj ulici, jer je deo oko Pančevačkog mosta bio poplavljen. Na parkinzima, je oštećen veći broj putničkih vozila na kojima su stradale od udara leda uglavnom šoferšajbne.

Da su sve službe od kojih su sugrađani mogli da dobiju pomoć, kao i da su radile punom „parom” bile u pripravnosti potvrdio je za naš list i Ljubiša Majstorović, načelnik Gradskog centra za obaveštavanje.

Lekari Hitne pomoći, kako se saznaje nisu imali intervencija, jer povređenih u nevremenu nije bilo, mada je sparina koja se osećala pre kiše škodila hroničnim bolesnicima.

Od posledica kratkotrajnog, ali snažnog nevremena, izgleda da će uži centar grada da se oporavlja narednih dana. Sugrađani u drugim delovima Beograda nisu ni slutili šta se dešva u „jezgru” jer je dan ispratili teška omorina. Kišu kao olakšanje, naravno bez grada, mnogi su priželjkivali, baš kada su na drugom kraju mnogi vodu terali sa praga.

A. Kurteš

[objavljeno: 19.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.