Grad podržao projekat „Biblioteke igračaka”

Izvor: Glas javnosti, 11.Jul.2011, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad podržao projekat „Biblioteke igračaka”

BEOGRAD- Projekat Udruženja za edukaciju i podršku pod nazivom  „Biblioteke igračaka – inkluzivni model u predškolskim ustanovama” već se uspešno realizuje u vrtićima „Pčelica” i „Maja” na Novom Beogradu, dok će od septembra ovaj vid inkluzivnog rada sa decom biti realizovan i u vrtićima „Plavi čuperak” na Karaburmi i „Vesna” u Padinskoj skeli. Projekat finansira Ministarstvo rada i socijalne politike iz sredstava Svetske banke, a uz podršku Sekretarijata za dečju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zaštitu grada Beograda.

 Osnovna funkcija biblioteka igračaka je da obezbedi didaktičke igračke i programe za podsticanje intelektualnog, emocionalnog i fizičkog razvoja deteta raznovrsnim individualnim i grupnim aktivnostima u kojima podjednako učestvuju njihovi roditelji i vaspitači koji su prošli posebnu edukaciju.

 – Biblioteke igračaka su mesto gde će deca imati priliku da se u zajedničkim aktivnostima druže i međusobno uče, a njihovi roditelji pravovremeno dobiju savete stručnjaka o potrebama svoje dece. Takođe, biblioteke igračaka nisu namenjene samo mališanima sa smetnjama u razvoju, već svoj deci koja se ovde uče toleranciji i oni u tom uzrastu rado prihvataju decu koja su različita – kaže za Beoinfo autor ovog projekta Svetlana Vlahović iz Udruženja za edukaciju i podršku i napominje da je ovim projektom obuhvaćeno 109 dece sa smetnjama iz četiri beogradska vrtića.

 Prema njenim rečima, vrtići će sami organizovati rad biblioteke igračaka, prilagođavajući je potrebama dece i njihovih roditelja.

 – U prethodne dve decenije na teritoriji Srbije otvoreno je više od 40 biblioteka igračaka u udruženjima roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a sada se putem projekta sa predškolskim ustanovama Beograda slične aktivnosti uvode i u njihove redovne programe. Organizovali smo edukativne seminare za vaspitače i stručne saradnike koji će raditi sa decom i roditeljima i očekujemo da će biblioteke igračaka potpuno zaživeti u septembru – dodaje Vlahovićeva.

 Radmila Brekić, direktorka Predškolske ustanove „Palilula”, kaže za Beoinfo da je obuku za rad na ovom projektu prošlo 25 vaspitača i stručnih saradnika, koji će tokom letnjih meseci završiti pripremu biblioteka kako bi se rad u njima intenzivirao početkom septembra.

– Planirano je da radno vreme bibilioteka igračaka bude od 15 do 17 časova. Budući da se u blizini „Plavog čuperka“ nalaze još četiri vrtića, svaki od njih će imati svoj dan kad će dolaziti u biblioteku. Naš cilj je da se deca različitih interesovanja, sposobnosti i uzrasta druže i igraju na jednom mestu, da roditelji budu aktivni učesnici i da ovim programom unapredimo saradnju sa njima. Teme radionica biće usklađene sa potrebama roditelja, a biće urađena i brošura sa opisom i objašnjenjem postojećih didaktičkih igračaka koje imamo u cilju što boljeg korišćenja i podsticanja psihomotornog razvoja deteta – istakla je Radmila Brekić i dodala da će se u ovom terminu realizovati i akreditovani program paliluskih logopeda „Igralica pričalica”.

 Da deca iz razvojnih i redovnih grupa pozitivno reaguju na koncept biblioteke igračaka smatra i Ljiljana Mitrović, rukovodilac novobeogradskog vrtića „Maja“.

 – Naša biblioteka igračaka je opremljena nameštajem koji je primeren deci predškolskog uzrasta i lepim didaktičkim igračkama koje su njima veoma interesantne i oni vole da borave u tom prostoru. Tu realizujemo različite inkluzivne radionice iz oblasti ekologije, a u aktivnosti u popodnevnim satima uključujemo i roditelje, koji se vrlo rado odazivaju – objašnjava Ljiljana Mitrović.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.