Grad finansira 23 projekta u obrazovanju, edukaciji i socijalizaciji Roma

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad finansira 23 projekta u obrazovanju, edukaciji i socijalizaciji Roma

Grad Beograd finansiraće u narednom periodu 23 projekta društvenih i nevladinih organizacija iz oblasti socijalne zaštite romske populacije.

Grad finansira 23 projekta iz oblasti obrazovanja, edukacije i socijalizacije Roma Konkursi se odnose na projekte iz oblasti edukacije, socijalizacije, obrazovanja odraslih, pripremnih programa za polazak u školu, sticanja kvalifikacija i zapošljavanja romske populacije.

- Konkursi su fokusirani na romsku populaciju sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << stavranja što povoljnijeg ambijenta, kako bi se obezbedila kvalitetna i održiva socijalizacije ove populacije u nehigijenskim naseljima, kao i raseljenih lica koja žive u novoformiranim naseljima. Praksa pokazuje da je značajan faktor uspešne i trajne integracije ovog stanovništva u civilno društvo obrazovanje najmlađih, funkcionalno opismenjavanje, kao i sticanje određenih kvalifikacija i zapošljavanje odraslih radno sposobnih lica. Građani iz neformalnih naselja koji su zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama sada žive život dostojan čoveka, ali se njihova kompletna socijalna inkluzija ne može izvršiti bez obrazovanja, jer ih jedino tako možemo odvojiti od donjeg praga siromaštva- izjavio je za Beoinfo gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Dvanaest izabranih projekata iz oblasti obrazovanja i edukacije odraslog romskog stanovništva, između ostalog, odnose se na sticanje znanja i veština za rad na računaru, u oblasti pekarske industrije, kao i zanatsko osposobljavanje za deficitarna zanimanja.

Grad je finansijski podržao i 11 projekata nevladinih organizacija iz oblasti socijalizacije i socijalne zaštite romske populacije i oni podrazumevaju uključivanje dece u različite vidove sportske reakreacije, kreativne radionice, predavanja o reciklaži...

Prema najavama gradskog sekretara, u septembru će takođe početi i realizacija projekta opismenjavanja 70 odraslih Roma i Romkinja u pet naselja nastalih posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela". Ovaj projekat zajednički realizuju Grad Beograd i nevladina organizacija „Građanske inicijative". Na opismenjavanju Roma biće angažovano deset samofinansirajućih studenata, kojima će, zauzvrat, grad Beograd obezbediti stipendije za plaćanje školarine na fakultetu na kom studiraju.

- Veliki broj odraslih Roma ne zna da čita i piše i ne umeju da popune formular, napišu pismo ili molbu. Projektom opismenjavanja odraslih Roma oni će steći osnovnu veštinu pismenosti, što će direktno poboljšati njihov kvalitet života i egzistenciju - napomenuo je Đukić.

Da podsetimo, iz nehigijenskog naselja „Gazela" grad Beograd raselio je 109 porodica u pet novoformiranih naselja na teritoriji opština Čukarica, Rakovica, Barajevo, Surčin i Mladenovac. Porodice su dobile mobilne stambene jedinice opremljene novim nameštajem, a sve troškove održavanja novoformiranih naselja, kao i struje i vode, snosi grad. Inače, u školskoj 2010/11. godini 97 učenika iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela" upisano je u redovne osnovne škole, specijalnu školu i Školu za osnovno obrazovanje odraslih na opštinama Barajevo, Rakovica, Čukarica, Surčin i Mladenovac. U prvi razred školske 2011/12. godine upisaće se 17 učenika.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.