Grad će preuzeti akcije BAS-a

Izvor: Press, 18.Jan.2011, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad će preuzeti akcije BAS-a

Grad Beograd će ući u proces otkupa državnog udela u akcionarskom kapitalu Beogradske autobuske stanice (BAS), najavio je juče predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Krajem decembra prošle godine firma „Damjan" iz Banjaluke objavila je ponudu za otkup 40,31 odsto akcija, a ponuda akcionarima traje do danas. - Uzimajući u obzir stratešku važnost saobraćajne komponente grada i činjenicu da kroz Beogradsku autobusku stanicu prođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godišnje više od 3,5 miliona putnika, grad Beograd će ući u proceduru preuzimanja akcija BAS-a, pre svega otkupom državnog udela u akcionarskom kapitalu, naravno uz konsultacije sa rukovodstvom BAS-a i uvažavanjem interesa drugih akcionara. Dugoročni cilj angažovanja grada Beograda jeste da se osigura interes Beograđana i samog grada, s obzirom na činjenicu, dobro poznatu u javnosti, da će lokacija Autobuske stanice biti izmeštena, što bi moglo dovesti do određenih nejasnoća u vezi sa vlasništvom nad građevinskim zemljištem na prostoru sadašnje Autobuske stanice. Upravo angažovanjem grada Beograda biće zaštićen javni interes i omogućiće se nesmetano funkcionisanje autobuskog saobraćaja - izjavio je Aleksandar Antić.Akcijama BAS-a na Beogradskoj berzi trguje se od maja 2007. Trenutna cena te vlasničke hartije je 780 dinara, a u poslednjih godinu dana maksimalna cena je bila 1.080 dinara, a minimalna 630 dinara. Preduzeće „Damjan" je krajem prošle godine objavilo ponudu za preuzimanje 40,31 odsto akcija po ceni od 760 dinara po akciji. Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije, kao i Upravni odbor BAS-a, ocenili su ovaj potez kao neprihvatljiv uz obrazloženje da „Damjan" nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti BAS-a i da dovodi u pitanje uspešnost i sigurnost poslovanja ovog preduzeća. Ćirić ističe i to da se privatizacija obavlja samo uz saglasnost republike i lokalnih samouprava i da autobuske stanice u Srbiji imaju svrhu da služe stanovništvu u određenoj opštini ili gradu.
U sindikatu „Nezavisnost" Beogradske autobuske stanice, koji je ranije pozvao male akcionare da svoje akcije ne prodaju banjalučkom „Damjanu" jer je cena od 760 dinara za akciju izuzetno niska, zadovoljni su ovakvom odlukom države i podržavaju ideju da grad Beograd preuzme upravljanje nad ovom preduzećem.
- Dobro je da je država odustala da svoj deo vlasništva u BAS-u proda. Ideja da grad Beograd preuzme upravljanje BAS-om je dobra i prihvatljiva za sindikat i radnike i o njoj bi svakako trebalo razgovarati - rekao je Novica Luković, predsednik sindikata „Nezavisnost" BAS-a.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.