Gospodar Jevremova – sokak kulture

Izvor: Politika, 16.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospodar Jevremova – sokak kulture

Gospodar Jevremova ulica u centru grada uskoro će postati jedno od glavnih stecišta kulturnih i umetničkih dešavanja i mesto održavanja pozorišnih predstava, koncerata, predavanja, izložbi, književnih susreta, tribina...

– Na dan slave opštine Stari grad, 12. aprila, održaće se niz manifestacija duž cele Jevremove ulice, od Skadarlije do Kalemegdana. Pored ustanova, starih porodičnih kuća i spomenika, biće postavljeni punktovi na kojima će biti izloženi zanimljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << eksponati. Biće to lepo popodne za druženje na otvorenom, a ulicu će oživeti i trke bicikala, tricikala, igra badmintona, stari kostimi, kočije i automobili – najavili su iz Centra za kulturu „Stari grad” interesantnu manifestaciju pod nazivom „Jevremova – ulica susreta”.

Oni su pozvali sve žitelje ovog dela prestonice da se priključe akciji i da balkone okite cvećem, puste dobru muziku i ispričaju po koju priču o svojim precima koji su tu živeli.

Želja zaposlenih u Centru za kulturu Starog grada je i da Gospodar Jevremova ulica obogati kulturnu i turističku ponudu i da postane kulturni centar na otvorenom.

Ovu ulicu u starom gradskom jezgru krase brojne ustanove kulture – Centar za kulturu „Stari grad”, Kulturni centar „Dom porodice Pavlović”, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej pozorišne umetnosti, predškolska ustanova „Dečji dani” i osnovna škola „Mihailo Petrović Alas”. Tu su i Muzej fresaka, Jevrejska opština i Bajrakli džamija.

– Stoga se nadamo da će nam se priključiti pripadnici svih konfesija, jer su svi oni naši dragi Beograđani – kaže Risto Raco, član opštinskog veća Starog grada.

Gosti i učesnici „Jevremove – ulice susreta” biće Jevrejska opština i muzej, Islamska zajednica Srbije, Centar pravoslavne omladine, Galerija fresaka, Pedagoški muzej, Narodni muzej, Muzej automobila, Crveni krst, ambasade, strani kulturni centri i mnogi drugi.

Raco kaže da će ova manifestacija biti slična ulici otvorenog srca koja se tradicionalno svakog prvog januara održava u Svetogorskoj ulici.

S. D.

[objavljeno: 16/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.