Gligorićev CD Kako sam preživeo 20. vek

Izvor: Studio B, 22.Feb.2011, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gligorićev CD "Kako sam preživeo 20. vek "

Da se život nipošto ne završava posle 80. godine, dokazuje i najbolji srpski šahista svih vremena, Svetozar Gligorić, koji je na pragu desete decenije života objavio svoj prvi CD.

Na CD-u „Kako sam preživeo 20. vek" nalazi se 17 pesama, za koje je muziku komponovao i tekstove napisao svetski čuveni velemajstor.

Svetozar Gligorić je 2. februara napunio 88 godina i uz Jurija Averbaha je najstariji šahovski velemajstor na svetu.

Bio je prvak Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 11 puta, osvojio je 12 medalja na Olimpijadama i 10 na prvenstvima Evrope, a 50-ih i 60ih godina bio je najbolji šahista van Sovjetskog saveza. Imao je i veoma uspešnu novinarsku karijeru u NIN-u, Borbi i RAdio Beogradu. Onda i ne čudi što ranije nije našao vremena za svoju prvu ljubav – muziku. Komponovanjem je počeo da se bavi u 81. godini.

„Isprobavao sam neke akorde na klaviru i učinilo mi se da bi od njih mogla da se razvije muzička tema. Tako sam počeo i tako je nastala moja prva kompozicija „"Talking sound", ispričao je za Studio B velemajstor.

Gligorićeve kompozicije su različitih muzičkih pravaca, od džeza do repa. CD „Kako sam pređiveo 20. vek" prati knjižica „Život je sve što imamo" u kojoj je velemajstor dao objašnjenja svih pesama, u vidu autobiografskih crtica.

Pesme izvode Jelena Falatov, Valentina Strugar, Nigor, Vudu Popaj... kao i sam autor.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velemajstor Gligorić objavio CD

Izvor: B92, 22.Feb.2011

Najstariji šahovski velemajstor na svetu i najbolji srpski šahista svih vremena Svetozar Gligorić, danas se prvi put predstavio kao kompozitor na svom prvom kompakt disku koji je nazvao "Kako sam preživeo 20. vek"...Sastavni deo ovog autorskog izdanja, CD-a na kome je 12 kompozicija različitih muzičkih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.