Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazijalci privremeno vraćeni u osnovnu školu

Zbog dogradnje i sanacije Petnaeste beogradske gimnazije, đaci od 1. septembra školske klupe dele sa osnovcima. Ovaj način rada zadaje glavobolje učenicima i nastavnicima, a po najviše roditeljima učenika Osnovne škole „Ivo Andrić" u koju ide čak 16 gimnazijskih odeljenja. Da na odmorima mlađi školarci ne bi gledali kako srednjoškolci piju i puše, starijima nastava počinje desetak minuta kasnije, kako se ne bi susretali.

- Zbog obimnih radova, bili smo prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nastavu organizujemo van gimnazije. U susret su nam izašli u Osnovnoj školi „Ivo Andrić" gde idu svi učenici od prvog do četvrtog razreda iz petog, šestog, sedmog i osmog odeljenja. Ovde je bilo najviše problema jer su u istoj smeni bili i osnovci. Čula sam da su se roditelji mlađe dece žalili da su nekoliko puta zatekli prizor koji nije prikladan za sedmogodišnjake. Obilazila sam školu i zatekla tri učenika da puše u školskom dvorištu. Pozvala sam njihove roditelje, a na ostale apelovala da se pokažu kao dobri gosti - kaže za „Blic" Bosiljka Željeban, direktorka Petnaeste beogradske gimnazije.

Kako bi izbegli optužbe roditelja koji ne žele da im deca svakodnevno gledaju mladiće i devojke „slobodnijeg ponašanja", nastava za srednjoškolce počinje sa desetak minuta zakašnjenja tako da se oni više i ne sreću.

- Roditelji su se žalili da moji učenici puše i piju na odmoru i da tako loše utiču na osnovce. Ipak, našli smo kompromisno rešenje. U osnovnim školama „Đuro Jakšić" i „14.oktobar" gde ide po osam naših odeljenja nije bilo problema jer pre podne nastavu imaju osnovci, a po podne mi - dodaje Bosiljka Željeban.

Iako ova situacija ne odgovara nikome u Gimnaziji kažu da će pregurati i to jer se posle šest godina radovi konačno bliže kraju. Uprkos raznim spekulacijama da se đaci u svoje učionice neće vratiti pre proleća, direktorka, ipak uverava da majstori rade punom parom i da za sada nema razloga za strah.

- Početkom letnjeg raspusta, majstora u školi gotovo da nije ni bilo. To me je uplašilo pa smo odlučno reagovali. Nakon toga sve je krenulo nabolje i sad mogu da kažem da sam presrećna dinamikom radova. Zaista rade i 1. novembar kao neki krajnji rok da sve bude gotovo nam trenutno deluje vrlo realno - ističe direktorka Petnaeste beogradske gimnazije.

Radovi na sanaciji i dogradnji objekta počeli su još 2002. godine, a kad je nakon dve godine Sekretarijat za obrazovanje sklopio ugovor sa građevinskom firmom „Ratko Mitrović Holding" oko nadogradnje objekta, začinilo se da su se stvari pomakle sa „mrtve tačke. Za te radove izdvojeno je oko 30 miliona dinara. Međutim, ugovor je raskinut u novembru iste godine, a radovi ostali nezavršeni.

- Sekretarijat je morao da raskine ugovor, budući da ova građevinska firma nije obavila posao kako treba, niti u predviđenom roku. Šta više, ravan krov nisu sanirali kako treba i došlo je do popuštanja krovne konstrukcije, što je dovelo do prokišnjavanja, koje je opet prouzrokovalo oštećenje elektroinstalacije i isključenja struje. Nekoliko učionica je zbog prokišnjavanja oštećeno - rečeno je u Sekretarijatu za obrazovanje.

Od novembra prošle godine građevinska firma „Kraina Inžinjering" obavlja radove, a u školi se nadaju da će ovoga puta sve biti u redu iako novi izvođač ima dupli posao i da nadogradi objekat, ali i da sanira ošetećenja koja je napravio njegov prethodnik.

Kompleksnost radova probila rokove

Radovi u Gimnaziji su kompleksni, ali će sanacijom krova i nadogradnjom objekta škola dobiti još osam učionica.

- Grubi radovi su završeni, u toku su radovi na elektromreži. Na osnovu procene građevinske inspekcije naloženo je i hitno saniranje učionica koje su prokišnjavale. Nadali smo se da će radovi biti gotovi tokom letnjeg raspusta, međutim kada počnete da radite sa instalacijama nikad ne znate šta ćete zateći. Ipak, za sad ništa ne pokazuje da će radovi trajati duže od 1.novembra - navode u Sekretarijatu za obrazovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.