Gde ima mesta

Izvor: Blic, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde ima mesta

Osmaci koji se u prvom upisnom krugu nisu upisali u neku od 85 srednjih škola, danas će popunjavati liste želje za preostala slobodna mesta, a rezultati drugog upisnog kruga biće poznati 12. jula. Kao i prethodnih godina, mesta još ima uglavnom u tehničkim, elektrotehničkim i mašinskim školama, a ostalo je i 18 slobodnih mesta u Filološkoj gimnaziji.

- Zanimanje kao što je tehničar mehatronike ili tehničar robotike su vrlo perspektivna i tražena zanimanja, ali ipak nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dovoljno zainteresovanih učenika. Mislim da je glavni problem nedovoljna informisanost. Pogotovo što se radi o oglednim odeljenjima. Očekujem da ćemo u drugom krugu, kao i svih godina do sada popuniti svoje kapacitete - kaže za „Blic" Gorica Vuković, profesor u Mašinskoj školi „Radoje Dakić" i dodaje da su ove godine imali oko pet odsto manje zainteresovanih osmaka nego inače.

Tabela slobodnih mesta u beogradskim srednjim skolama

Mali broj zainteresovanih đaka za zanimanja tehničara hortikulture iznenadio je i zaposlene u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „PKB".

- Pošto se radi o novom smeru koji nije izašao u „Informatoru" javio nam se mali broj đaka. Zato bih iskoristila priliku da pozovem đake da se jave jer se radi o profitabilnom zanimanju, sa lakom mogućnošću zapošljavanja - kaže Jelka Kovačević iz Poljoprivredne škole.

Slobodnih mesta u velikom broju škola ima i za bravare, instalatere, automehaničare, „mašince" i druge brojne zanate. Kao i prošle godine osmaci nisu bili previše zainteresovani za smerove u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

- Broj upisanih učenika nije manji u odnosu na prošlu godinu, iako je generalno manji broj dece u našoj opštini - kaže Dragan Mijailović, direktor Tehničke škole u Mladenovcu i dodaje da je mnogo veće zanimanje vlada za uslužne profile.

Prema njegovim rečima konfekcionari i krojači bez problema mogu da dođu do posla, a slično je i sa bravarima i instalaterima. Deca sa tehničkim zanimanjima, ukoliko ne nastave svoje školovanja, imaće veći problem pri nalaženju posla.

Izuzetak među gimnazijama, u kojima su popunjena sva mesta već u prvom krugu, je Filološka gimnazija. Ovde je ostalo 18 slobodnih mesta i to u odeljenjima kineskog, japanskog i nemačkog jezika, a najmanje interesovanje budući srednjoškolci pokazali su za ruski jezik.

- Broj upisanih učenika za sledeću godinu biće poznat u avgustu, kada će biti objavljena konačna lista primljenih kandidata. Kod nas se kvalifikacioni ispit polaže samo jednom, a ukoliko se ispostavi da ima slobodnih mesta, primamo učenike sa liste čekanja - objašnjava Milorad Milenković, direktor Filološke gimnazije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.