GRAĐANI SVE VIŠE NA SVOJU RUKU KORISTE LEKOVE

Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI SVE VIŠE NA SVOJU RUKU KORISTE LEKOVE

BEOGRAD- U poslednje vreme primećeno je povećano uzimanje lekova koji se izdaju bez recepta, a tokom ove godine biće sprovedena intenzivnija kontrola prometa lekova koji se ne izdaju o trošku osiguranja kako bi se pacijentima skrenula pažnja da bi ipak trebalo poslušati savet lekara i farmaceuta, izjavila direktorka Apoteka "Beograd" Olivera Gordić.

- Često se dešava da pacijenti izađu iz apoteke nezadovoljni što ne mogu da kupe antibiotike na svoju ruku, antipsihotike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sedative i slično, kazala je Gordić dodajući da bi farmaceuti u direktnom razgovoru sa pacijentom trebalo da ga odgovore ili posavetuju koja je to prava terapija koju sam sebi može da preporuči.

Ona je navela da su posebno opasni određeni analgetici, vitamini i sredstva koja su široko u upotrebi jer pacijenti ne znaju da i kod takvih medikamenata postoje rizici i neželjena dejstva ukoliko se koriste u većim količinama od predviđenih.

Takođe je dodala da je u Apotekama "Beograd" načinjen program za farmaceute "Pomoć pri samomedikaciji" kako bi se na osnovu predložene lekarske terapije znalo koja su to pomoćna lekovita sredstva koja građani mogu da kupe, a koja nemaju interakciju sa primarnom terapijom.

- Pacijenti ne razumeju da ne mogu da kupe za glavobolju ili zubobolju neki lek koji može biti jako štetan po kostnu srž. Važno je ne posezati lako za korišćenjem lekova jer čak i hrana može da šteti ako se jede prekomerno ili nepravilno, navela je primer Gordić.

Ona je navela primer leka "analgin" ili "novalgetol" koji u Engleskoj i Americi nije registrovan, a u Srbiji i ostalim evropskim zemljama jeste, a ima štetne posledice ako se koristi prekomerno navodeći da ga ne treba ga uzimati na svoju ruku jer postoje drugi bezbedniji analgetici.

Ona je kazala da pacijenti najčešće samostalno bez recepta kupuju vitamine, ali i kapi za nos, koje, kako je kazala, mogu da budu štetne kada se koriste duže od predviđenog, kao i neki drugi preparati koji se koriste, na primer tri dana, ali ih pacijenti koriste duže pa mogu da imaju zdravstvene posledice.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sve više beograđana na svoju ruku koriste lekove

Izvor: Glas javnosti, 07.Feb.2011, 08:44

BEOGRAD- U poslednje vreme primećeno je povećano uzimanje lekova koji se izdaju bez recepta, a tokom ove godine biće sprovedena intenzivnija kontrola prometa lekova koji se ne izdaju o trošku osiguranja kako bi se pacijentima skrenula pažnja da bi ipak trebalo poslušati savet lekara i farmaceuta,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.