GODIŠNJICA OKUPACIJE: Pre 75 godina Nemci ušli u prestonicu

Izvor: Blic, 12.Apr.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODIŠNJICA OKUPACIJE: Pre 75 godina Nemci ušli u prestonicu

Na današnji dan pre tačno 75 godina prestonica je bila u potpunosti zaposednuta nemačkim trupama. Drugi svetski rat osetili su i građani Beograda, prestonice tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Na danasnji dan 1941. - Nemci okupirali Beograd u Drugom svetskom ratu pic.twitter.com/3he3nEcW7h

Grad je tog aprila bio okupiran šest dana, a nakon bezuspešne odbrane prestonice, na zgradi nemačkog poslaništva simbolično je okačena zastava sa kukastim krstom. Uprava Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je predata generalu fon Tusonu, koji je postao vojni komandant grada. Nekoliko sati kasnije prestonica je u potpunosti zaposednuta nemačkim trupama, koje su naredna tri dana opustošile kako jevrejske tako i srpske domove, radnje i firme.

Svi koji su se opirali bili su uhapšeni, a već te noći između 12. i 13. aprila počelo je prvo streljanje Jevreja ispod zidina Beogradske tvrđave. Istog tog dana maloletni kralj Petar II Karađorđević napustio je Jugoslaviju odletevši u Grčku, a potom u London, a od njegovog odlaska Karađorđevići se nisu vratili u zemlju više od pola veka.

Tog kobnog 6. aprila, zvuci sirena i ratnih aviona probudili su građane prestonice. Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada, a grad je bombardovan u četiri naleta - 6, 7, 11. i 12. aprila.

Bombardovanje je na prestonicu ostavilo velike posledice. Izgubljeno je preko dve hiljade života, a oštećeno pre šest stotina zgrada. Narodna Biblioteka Beograda uništena je sa 350.000 knjiga. Oštećeni su i prvi beogradski oblakoder, most kralja Petra II, zgrada Uprave fondova, a od Starog sajmišta napravljen je logor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.