GDE JE RAVNOPRAVNOST Beograd ima samo17 opština i jednu PREDSEDNICU

Izvor: Blic, 07.Mar.2017, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GDE JE RAVNOPRAVNOST Beograd ima samo17 opština i jednu PREDSEDNICU

Koliko su pripadnice lepšeg pola (ne)zastupljene u našem političkom životu svedoči i podatak da je od 17 predsednika beogradskih opština samo jedna dama!

Irena Vujović, bivša pomoćnica gradonačelnika Siniše Malog, a sada čelnica opštine Savski venac, samo je izuzetak koji potvrđuje pravilo da su žene nepravedno u drugom planu.

- Ponosna sam na privilegiju da budem na čelu opštine na kojoj sam odrasla i na kojoj živim. Mojim ličnim primerom želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dam podsticaj da se žene aktivnije uključe u politiku na svim nivoima i da se bore za ostvarivanje svojih prava. Trenutno se u Srbiji deset žena nalazi na čelu lokalnih samouprava što je svakako mali broj, ali u odnosu na prethodni mandat, kada se na čelu gradova i opština nalazilo samo sedam žena, napravljen je pomak - kaže za „Blic“ predsednica Vujović.

U Beogradu je, međutim, ovaj broj prepolovljen. U prethodnom sazivu opštinskih parlamenata imali smo dve predsednice - Branku Savić (DS, Barajevo) i Vesnu Šalović (SPS, Surčin).

Irena Vujović tvrdi da nikada nije imala neprijatnosti što se kao dama nalazi na značajnoj funkciji.

- Reagovala bih kada bi uočila diskriminaciju, ali toga nije bilo. Merilo kvaliteta svih nas koji smo na čelnim pozicijama su ostvareni rezultati i tu na pol više niko ne obraća pažnju - dodaje mlada političarka koja, između ostalog, predvodi i Savet za rodnu ravnopravnost.

SAMO DVE GRADONAČELNICE

Na čelu naše prestonice tokom istorije promenilo se 66 gradonačelnika, od kojih su samo dve bile žene: Slobodanka Gruden (1993-1994) i Radmila Hrustanović (2001-2004).

U GRADU SKORO RAVNOPRAVNE

Za razliku od opštinskog nivoa, na gradskom su dame skoro ravnopravno zastupljene. One se nalaze na čelu 11 od 25 gradskih sekretarijata, a i Gradsku upravu vodi pripadnica lepšeg pola - Sandra Pantelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.