Fluoroscentni prsluci za prvake

Izvor: Blic, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fluoroscentni prsluci za prvake

„Đaci vas mole, usporite pored škole" naziv je akcije koju za prvake beogradskih osnovnih škola organizuje „Parking servis". Svi đaci prvaci koji su već uveliko novi učesnici u saobraćaju, dobiće u okviru ove akcije na poklon fluorescentne prsluke, koje bi trebalo da nose na putu od kuće do škole.

- Od prvog do 21. oktobra svakodnevno ćemo organizovati akcije u školama. Mala edukativna predstava uz učešće dva glumca i saobraćajca održavaće se dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učenicima dele prsluci. Dnevno ćemo obilaziti osam škola sa istim scenarijem - kaže Branko Arsenijević iz „Parking servisa".

U Osnovnoj školi „Banović Strahinja", koja se nalazi u Ulici kneza Višeslava na Banovom brdu i spada u deset najugroženijih beogradskih škola po pitanju bezbednosti dece u saobraćaju, željno iščekuju početak ove akcije.

- Najmlađi su najviše ugroženi u saobraćaju, jer su mali i onda ih vozači teže uočavaju, a i oni iz svoje perspektive ne mogu dobro da procene udaljenost i brzinu vozila. Prošle nedelje su naši učenici zbog toga organizovali i protest ipred škole. Nosili su zastavice i transparente kojima su upozoravali i molili vozače da prilagode brzinu i brinu za bezbednost dece - kaže Goran Vilotijević, direktor OŠ „Banović Strahinja" i dodaje da prvaci u ovoj školi inače dobijaju kačkete jarkih boja kako bi bili zapaženiji na ulici.

Ova akcija, koju je JKP „Parking servis" pokrenuo u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, Saobraćajnom policijom i Sekretarijatom za prosvetu ima za cilj i da podigne svest Beograđana o problemima u saobraćaju, da utiče na stavove i da razvija kulturu saobraćaja.

Nema vajde, ako ih deca ne nose

Opština Zvezdara je prvog dana ove školske

godine za svih 1.920 prvaka na svojoj teritoriji obezbedila slične prsluke. Međutim, već posle nekoliko dana bilo je očigledno da ih veoma malo mališana nosi na putu od kuće do škole.

- Prvake još prate roditelji ili deke i bake, pa ih je veoma malo koji sami dolaze. A i saobraćajci su pojačali dežurstva kod škole, što daje dodatni

osećaj sigurnosti,

kažu u Osnovnoj školi „Desanka

Maksimović", do

koje veliki broj učenika stiže preko veoma prometne Ustaničke ulice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.