Etiopljanin Cegae i Kenijka Njambura najbolji na Beogradskom maratonu

Izvor: Studio B, 17.Apr.2011, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etiopljanin Cegae i Kenijka Njambura najbolji na Beogradskom maratonu

Više od 20 hiljada učesnika, Reda Gebreselasje Cegaje iz Etiopije i Kenijka Vaithaka Njambura, pobednici 24. Beogradskog maratona.

Više od 20 hiljada ljudi učestvovalo je danas na 24. Beogradskom maratonu, na kome je, u muškoj konkurenciji, pobedio Reda Gebreselasje Cegaje iz Etiopije i u ženskoj Vaithaka Njambura iz Kenije. Takmičar iz Etiopije prošao je kroz cilj za 2 sata, 14. minuta i 41 sekundu, gde su ga dočekali zamenik predsednika Skuptšine grada Beograda Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Alimpić i najuspešnija maratonka svih vremena i ovogodišnja promoterka manifestacije Roza Mota.

Na pobedničkom postolju, u prisustvu pomoćnice gradonačelnika Beograda Tatjane Pašić i sekretara za sport i omladinu Ace Kovačevića, našao se, kao drugoplasirani, Kenijac Četo Ruto, sa vremenom 2 sata, 18 minuta i 33 sekunde, dok je bronzano odličje i vrednu nagradu poneo Etiopljanin Mulugeta Gerem, istrčavši deonicu od 42 kilometra za 2 sata, 19 minuta i 26 sekundi.

Pobednica maratona u ženskoj konkurenciji, Kenijka Njambura, prešla je predviđenu deonicu za 2 sata, 34 minuta i 31 sekundu, posle koje su u cilj stigle Etiopljanke Debele Hailu, sa vremenom 2 sata, 34 minuta i 31 sekunda i Seipu Sebioka, za manje od jednog minuta zaostatka za svojom sunarodnicom.

U disciplini polumaraton, u kojoj su trčali brojni rekreativci i ličnosti iz javnog života, poput pomoćnika gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, pobedio je Etiopljanin Bekila Tekele, istrčavši predviđenu deonicu za 1 sat, tri minuta i 45 sekunde. U ženskoj konkurenciji pobedila je, takođe, atletičarka iz Etiopije Reda Kiros, koja je 21 kilometar pretrčala za 1 sat, 12 minuta i 33 sekunde.

Kada je reč o našim sportistima, u muškoj konkurenciji u polumaratonu pobedio je Miloš Mitić, vremenom 1 sat, 8 minuta i 37 sekundi, dok je u ženskoj trci prva, po tradiciji, bila Olivera Jevtić, sa vremenom 1 sat, 13 minuta i 13 sekundi.

Najmasovnija trka kao i svake godine bila je Trka zadovoljstva, u kojoj su, po sunčanom vremenu, trčali na hiljade učenika osnovnih i srednjih škola, roditelji sa decom, predstavici Skupštine grada Beograda, Javno komunalnih preduzeća, žandarmerije i lica sa posebnim potrebama.

Najmasovnija manifestacija kod nas i ove godine imala je humanitarni karakter gde su građani i socijalno odgovorne kompanije trčale za decu Japana, u prisustvu ambasadora te zemlje u Srbiji Tošia Cinozakia, izbegla i raseljena lica u Srbiji, kao i postradale u razornom zemljotresu u Kraljevu.

Pomoćnik gradskog sekretara za sport i omladinu Nemanja Radović, koji je u prisustvu kolega iz grada, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i humaniranog radnika Vlade Divca, svečano označio start maratona, rekao je za Beoinfo da je ovogodišnja manifestacija ispunila zacrtani cilj i dala podstrek svim gradskim službama da sve naredne maratone organizuju još bolje.

Nikolić zadovoljan ovogodišnjim maratonom

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da su 24. izdanju trke nedostajali samo novi rekordi, ali da je zadovoljan ovogodišnjom trkom. "Ostali smo bez rekorda staze u maratonu i polumaratonu. Nismo to planirali, ali smo se tome nadali, pošto smo imali kvalitetne takmičare... Bilo je malo pretoplo na stazi za njih", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Prvi čovek Beogradskog maratona bio je zadovoljan ostalim. "Maraton je bio uspešan. Tehnička organizacija je bila dobra, bilo je više takmičara nego prošle godine u svim disciplinama, maratonu, polumaratonu i trci zadovoljstva, imali smo više gostiju iz inostranstva, oko 650 iz 36 zemalja", kazao je Nikolić. "Imali smo i mnogo humanitarnih programa koji su objedinili sve trke ovogodišnjeg maratona", dodao je on.

Nikolić je kazao da se nada da će sledeće godine biti novih rekorda staze. "Nadamo se da ćemo sledeće godine, kada je i jubilarno 25. izdanje, imati rekorde, što je jedino što je nedostajalo danas", rekao je on.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.