Energetska kriza oživela stari projekat

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska kriza oživela stari projekat

Toplovod, kojim bi se otpadne vode iz termoelektrane "Nikola Tesla” u Obrenovcu iskoristile za grejanje Beograđana, umesto što zagađuju Savu, mogao bi da bude izgrađen do 2013. godine. Uprava za energetiku trenutno razmatra ovaj projekat, a prema prvim procenama izgradnja toplovoda, kojim bi se postigla i velika ušteda, koštala bi oko 200 miliona evra.

Energetska kriza, ponovo je pokrenula priče o "vrelovodu”, kojim bi se otpadne vode iz termoelektrane "Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tesla” u Obrenovcu sprovele do „Beogradskih elektrana”.

Ideja stara dve decenije

Projekat vangradskog toplovoda napravljen je još 1981, a prvi koraci na njegovoj realizaciji učinjeni su 1993. godine, kad je na čelu grada bio Nebojša Čović. Ideja je bila da se smanji potrošnja uvoznih energenata i da se u vreme sankcija prevaziđe problem snabdevanja grejanjem. Tada je počela i izgradnja Ostružničkog mosta koji je bio zamišljen kao nosač toplovoda. Do 1996. godine, kad su radovi zaustavljeni, na ovaj projekat je potrošeno oko 15 miliona evra, a od 28 kilometara toplovoda izgrađeno je 3,6 i čelična konstrukcija mosta. Ideja o „vrelovodu” definitivno je napuštena 2001. Gradske vlasti su, tada smatrale, da je za završetak toplovoda, potrebno previše novca i da je projekat neisplativ. Zatrpani su svi do tada iskopani kanali, a vangradski toplovod je zaboravljen.

Odluka za nekoliko meseci

- Uzevši u obzir energetsku krizu i povećanje zagađenosti životne sredine, dali smo nalog da se izvrši revizija projekta. Pitanje nije da li će se toplovod graditi, već da li su potrebne izmene projekta. Konačna odluka o početku radova biće doneta za nekoliko meseci - objašnjava Goran Aleksić, član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, grupa koju čine predstavnici gradskih i republičkih vlasti, „Beogradskih elektrana" i TE „Nikola Tesla" razmatraće tehničke mogućnosti izgradnje toplovoda, a biće konsultovani i ekonomski stručnjaci koji će uraditi finansijsku procenu projekta.

- Procenjujemo sve mogućnosti koje možemo da iskoristimo da bi Beograd bio energetski stabilan, pa i ovaj projekat. Prve analize pokazuju da bi se izgradnjom ovog toplovoda dosta uštedelo. Međutim, realizacija tog projekta zahteva značajna sredstva, a ona tek treba da se definišu - Marko Stojadinović, direktor Uprave za energetiku.

Štedi i štiti okolinu

Dužina toplovoda prema postojećem projektu, iznosila bi 28 kilometara, a on bi „krenuo" od Bloka A u TE „Nikola Tesla", preko Ostružničkog mosta, naseljem Doktora Ivana Ribara do Toplane „Novi Beograd". Stručnjaci tvrde, da bi kvalitet grejanja bi bio bolji, bez obzira na udaljenost.

- Ovaj projekat bi Beogradu omogućio energetsku stabilnost, koja se pokazala veoma važnom u stanju svetske energetske krize. Osim toga zaštitili bi i životnu sredinu. Otpadna voda se ne bi kao dosada izlivala u Savu, a „Beogradske elektrane" bi manje koristile gas i mazut, što bi značilo i čistiji vazduh - priča Aleksić.

Izgradnju „vrelovoda" podržavaju i u termoelektrani „Nikola Tesla" i u „Beogradskim elektranama".

- Takav projekat daje značajan stepen nezavisnosti grejanja Beograda, u odnosu na uvozne energente, kao što su gas i mazut - smatra Zoran Predić, generalni direktor „Beogradskih elektrana".

Prema nekim procenama, otpadnom vodom iz termoelektrane mogao bi da se greje ceo Novi Beograd, veliki deo Čukarice ali i centralni delovi grada.

Završetak Ostružničkog mosta

Ove godine očekuje se i početak radova na dovršetku drumskog mosta preko Save kod Obrenovca, koji je prvobitno zamišljen kao „most - toplovod" i koji više od decenije stoji nedovršen. Ostružnički most će ljudima koji putuju iz Valjeva i Šapca, skratiti put ka Beogradu, a olakšaće stanovnicima Obrenovca odlazak u Surčin i Novi Beograd.

Manji računi za grejanje

Stanovnici Miljakovca i Banovaca dobiće umanjene račune za grejanje. Žitelji Miljakovca će grejanje platiti manje zbog nedavnog kvara na toplovodnoj cevi, a stanovnici Banovaca zbog nemogućnosti toplane „Banovci" da pređe na mazut u vreme gasne krize. Njima će „Beogradske elektrane" već ovog meseca poslati posebne obračune, dok će žiteljima Miljakovca račun stići sledećeg meseca uz obračun „Infostana".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.