Emocije i parket u paketu

Izvor: Politika, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emocije i parket u paketu

Cene stanova na Dorćolu su previsoke, njegovi stanovnici vezani za svoj kraj, a postaće još interesantniji deo grada kad bude izgrađena marina, piše "Fajnenšl tajms"

Predratne zgrade sa visokim plafonima i oronulim fasadama, opružene uz Dunav, u centru grada i sa papreno visokim cenama stanova, jedno je lice Dorćola, ono koje se pokazuje strancima i Beograđanima iz drugih delova metropole. Dorćolci svoj kraj doživljavaju romantičnije. Lirski zaneseni, istakli bi kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << celog života stanuju u nekoj od dorćolskih ulica, poznaju sve komšije i deo su urbanih legendi. Da li se kupovinom stana u ulici Strahinjića Bana, Cara Dušana ili nekoj trećoj može postati Dorćolac? Zašto bi mnogi Beograđani da se skuće baš ovde? I da li je cena koju pri tom plaćaju vredna svega toga? Odgovor na ova pitanja potražio je i ugledni "Fajnenšl tajms" u broju od 5. maja.

"Ovaj kraj privlači kupce, pogotovo one sa istančanim ukusom za velelepni art nuvo, bauhaus i neoklasični stil ovdašnjih blokova koji se moraju restaurirati. Zbog odlične lokacije i generalno dobrog stanja u kome se nalaze, stanovi su skupi. Kako kažu agenti za nekretnine, ovo tržište će se još razvijati u sledeće tri do četiri godine. Projekti izgradnje čekaju na reforme u zakonodavstvu i konstrukciju regionalnog autoputa koji će povezivati Beč sa Solunom i Budimpeštu sa Sofijom, a koji će prolaziti pored Beograda. Na priobalju su sada smeštena skladišta, državne firme i sportski centri sagrađeni u vreme socijalizma. To će se promeniti. Planirano je da će marina Dorćol, koja će se prostirati na 25.700 kvadratnih metara i koja će obuhvatati poslovne i stambene zgrade, biti otvorena početkom 2009. godine. Holandsko-izraelski investitor, "Engel East Europe", dobio je pravo da radi na urbanizaciji ovog kraja. Ona će uključivati i postavljanje akvarijuma, uređenje obale i nova pristaništa za jahte".

U donjem delu Dorćola, primećuje novinar "Fajnenšl tajmsa", do Drugog svetskog rata pretežno su živeli Jevreji i bilo je to naselje radničke klase sa neupadljivim zgradama. Realnost današnjice su zajednička dvorišta i zapuštene zgrade koje propadaju.

"Na sadašnjem tržištu, baš su ove zgrade najmanje poželjne i cenjene. U najgorem slučaju, nemaju dotok vode. Ali, budući da su na odličnoj lokaciji, jasno je da im se osmehuje renoviranje, pod uslovom da dođe do strukturalnih reformi na tržištu. "

Vlasnička struktura stanova u centru grada krajnje je komplikovana, konstatuje "Fajnenšl tajms". To je posledica konfiskacije imovine koja se događala u svim komunističkim zemljama. "Međutim, nacrt zakona o restituciji, koji će otvoriti vrata za nadoknade za izdavanje stanova, nalazi se na dnevnom redu Skupštine." Izveštač iz Beograda se, između ostalih, pozvao i na Jovicu Jakovca, generalnog menadžera lokalnog ogranka agencije za nekretnine "Colliers", koji kaže: "Očekujem da ovaj zakon bude donet do kraja januara". Ostali ključni zadaci nove vlade, pretpostavlja autor teksta, biće pojednostavljivanje procedura za dobijanje građevinskih dozvola i eliminisanje zastarelog državnog monopola nad zemljom. Dorćol se sastoji iz različitih stambenih celina. Nisu sve zgrade podjednako poželjne za stanovanje. Cena stana u Jovanovoj ili Jevremovoj ulici, sa visokim plafonima, ali sa velikim mermernim ulazom ne košta manje od 1.650 evra po metru kvadratnom. "Toliko koštaju oni stanovi koji su u jako lošem stanju", objasnio je Miroslav Cvetković, direktor agencije "Cvetković – Roškov". Ako je reč o zgradi sa solidnim temeljima i očuvanom fasadom, cena može biti viša od 2.100 evra po kvadratnom metru.

"Neki vlasnici su polagali nade u biznismene koji bi da smeste kancelarije u strogi centar grada. Ipak, u ovom kraju nema dovoljno parking prostora, pa su agenti za nekretnine sada opredeljeni za prodaju stambenih zgrada. Sa druge strane, većina dugogodišnjih vlasnika ne želi da prodaje svoju imovinu." Umesto zaključka, Fajnenšl tajms citira Cvetkovića koji kaže: "Da bi obezbedio starinski stan koji odiše evropskim duhom, lovac na nekretnine mora da kupi i emocije vlasnika zajedno sa parketom, pločicama i lusterima".

J. Stevanović

[objavljeno: 11.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.