Izvor: Politika, 09.Feb.2010, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Elektrane” plaćaju dugove „Srbijagasu”

„Beogradske elektrane” duguju preduzeću „Srbijagas” 660 miliona dinara iz prošle grejne sezone, izjavioje Nenad Đakovac, zamenik generalnog direktora „Elektrana”. Ovaj dug, kako ističe, biće regulisan u skladu sadogovorom postignutim u vladi.

Za isporučeni gas u ovoj grejnoj sezoni „Elektrane” duguju oko tri milijarde dinara, precizirao je Đakovac.

– Na osnovu sveobuhvatnih mera štednje koje menadžment po preporuci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradonačelnika sprovodi u svim segmentima poslovanja duže od godinu dana, naročito onih u procesu proizvodnje toplotne energije, preduzeće je na ime tekućih obaveza uspelo da „Srbijagasu”u toku 2009. godine isplati više od 5,6 milijardi dinara. U istom periodu, pre roka je isplaćen kredit podignut kod poslovne banke za regulisanje nasleđenog duga za gas iz sezone 2007/2008. u iznosu od 1,5 milijardi dinara, na koji je plaćeno i 170 miliona dinara kamate. Pored toga, krajem prošle godine potpisan je i Protokol na ime duga za potrošeni gas u grejnoj sezoni 2008/09, prema kome je „Srbijagasu” plaćeno još 2,2 milijarde dinara.Taj iznos „Beogradske elektrane” banci otplaćuju u 12 mesečnih rata.Činjenica je i da od početka tekuće grejne sezone „Elektrane” u skladu sa finansijskim mogućnostima, plaćaju i mesečne fakture za utrošeni gas, tako da je do sada plaćeno 2,6 milijardi dinara – rekao je Đakovac.

On je napomenuo da „Srbijagas” preduzeću odmah fakturiše potrošnju gasa u aktuelnoj sezoni, dok korisnici usluga daljinskog grejanja troškove plaćaju ravnomerno tokom čitave godine.

– Trudeći se da sa „Srbijagasom” učvrste partnerski odnos u teškoj ekonomskoj situaciji, koja pogađa sve privredne subjekte u zemlji, „Beogradske elektrane” su u dva navrata, u decembru prošle, kao i u drugoj polovini januara ove godine, izašle u susret molbama „Srbijagasa” i smanjile potrošnju gasa za oko 10 odsto. Time je preduzeće istovremeno smanjilo rezerve mazuta, koji je, u trenutku neplanirane povećane potrošnje, bio skuplji od gasa. Što se mazuta tiče, mi smo tokom 2009. isplatili sva dugovanja prema NIS-u i obezbedili 50.000 tona mazuta po najpovoljnijim uslovima za ovu grejnu sezonu, a sada se zbog povećane potrošnje planira nabavka još jedne manjekoličine mazuta – zaključio je Đakovac.

D. V. V.

[objavljeno: 09/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.