Eksplozija u „Galenici”

Izvor: Politika, 06.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u „Galenici”

Zbog širenja štetnih gasova otrovano najmanje dvadesetak osoba koje se, prema izjavama lekara, nalaze van životne opasnosti

U eksploziji koja se dogodila sinoć oko 19.30 u jednom od magacina u okviru fabrike lekova „Galenika” u Zemun polju, povređeno je pet radnika obezbeđenja ovog preduzeća i 18 vatrogasaca. Izgoreli su burići sa veoma opasnim pesticidima, što je izazvalo talas štetnih isparenja, a požar je sa većim poteškoćama ugašen oko 22 časa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Nezvanično, do eksplozije je došlo kada je jedan od radnika, obilazeći postrojenje, otvorio vrata magacina. Tada je, navodno, iscureo otrov iz zapečaćenih buradi i kada je došao u dodir sa vazduhom buknuo požar i proširio se prema naselju Galenika i Altina, kada su i građani osetili neprijatan miris, što je izazvalo veliku paniku.

Prema rečima Predraga Marića, načelnika sektora u MUP-u za zaštitu i spasavanje, niko od povređenih nije u životnoj opasnosti.

– Doktori iz Zavoda za zaštitu zdravlja sve vreme su bili prisutni i savetovali su građanima da zatvore prozore i da nikako ne izlaze iz kuća, posebno deca i trudnice – kaže Predrag Marić.

Povređeni su prevezeni na toksikološko odeljenje Vojnomedicinske akademije, gde im je ukazana pomoć. Njih 16 prebačeno je na toksikološko odeljenje u VMA i dobro se osećaju. Gašenje je bilo otežano i zbog toga što su vatrogasci morali da rade u specijalnoj odeći i sa gas-maskama, jer su u pitanju veoma štetne materije.

U Zemun polju se oseća užasan miris sličan mirisu kiselog kupusa čak i kada su prozori zatvoreni,tvrde stanovnici ovog naselja.

Vatrogasci, koji su povređeni, prvi su stigli na mesto incidenta, i prema prvim informacijama, povređeni su zato što su ušli bez zaštite u zapaljene prostorije, našavši se tako na udaru otrovnih isparenja. Navodno, do povreda je došlo i zato što se gasovi od vatre brže šire kada se požar ove vrste gasi vodom.

Na sreću, niko od građana iz ovog dela grada nije povređen, ali su se mnogi žalili na tegobe sa disanjem.

U toku noći dežurale su ekipe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje koje su kontrolisale nivo zagađenosti vazduha u okolnim naseljima. Vazduh se, prema poslednjim informacijama, raščistio oko ponoći.

Precizniji uzrok eksplozije biće poznat posle istrage.

S. B. S. – B. R. – D. M.

[objavljeno: 07/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.