Ekološke lekcije i zabava na Velikom ratnom ostrvu

Izvor: Politika, 02.Avg.2011, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološke lekcije i zabava na Velikom ratnom ostrvu

U poslednjoj oazi prirode u Beogradu studenti će nedelju dana slušati predavanja o upravljanju vodenim eko-sistemima, prikupljati iskustvo za budući rad, ali i uživati u igrama, sunčanju i plivanju

Na Velikom ratnom ostrvu, poslednjoj oazi prirode u Beogradu, i ove godine je organizovan eko-kamp pod geslom „Sačuvajmo Dunav”. Okruženi belim, bademastim i krtim vrbama, crnim topolama, zelenim jasenom i bagremcem, raznim vrstama ptica i riba koje su utočište za nesmetano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razmnožavanje našle u ovom staništu međunarodnog značaja, odabrani studenti sa nekoliko fakulteta slušaće predavanja o tome kako upravljati vodenim eko-sistemima. Bolji primer za tu vrstu diskusije od Velikog ratnog ostrva teško je naći u blizini.

Ostrvo je nastalo tako što je Dunav čestim plavljenjem „oživeo” sprud, koji je izronio u šesnaestom veku, i pretvorio ga u sistem bujne vegetacije i savršen dom za životinje. To parče kopna na ušću Save i Dunava i dalje raste zahvaljujući nanosima koje voda ostavlja na njemu. Ono takođe predstavlja „turističku atrakciju” za ptice, pošto, sem što daje stalni dom brojnim vrstama, pruža „svratište” i pticama koje migriraju sa kontinenta na kontinent. U poslednjih pet godina ta „džungla” bujnog rastinja postala je letnji dom i studentima čije su buduće profesije važne za očuvanje životne sredine tog ostrva, ali i cele Srbije.

Polaznici su kamp okupirali u nedelju i ostaće tamo sedam dana. Do sada su već odslušali predavanja o pticama, zaštiti šuma i ribljeg fonda i upravljanju vodama. Danas će saznati nešto više o Dunavskoj strategiji, međunarodnom dokumentu koji treba velikoj reci da obezbedi ekonomski razvoj koji neće ići na uštrb prirode. U narednim danima očekuju ih posete stručnjaka koji će objasniti šta planska dokumentacija predviđa za Veliko ratno ostrvo, kako očuvati i iskoristiti kulturno i istorijsko nasleđe Dunava, na koji način uključiti korporacije u saradnju sa javnim ustanovama na dobrobit privatnog kapitala, društvene zajednice i životne sredine.

Studenti će imati i konkretne zadatke.

Sem što će pomoći „Gradskom zelenilu” u raskrčivanju đubreta sa ostrva, oni će ocenjivati koji je od pet podunavskih gradova najbolje izašao na kraj sa upravljanjem vodenim eko-sistemima, što podrazumeva i borbu sa zagađenjem i iskorišćavanje ekonomskog potencijala tog prirodnog blaga. Polaznici kampa izrađivaće takozvane studije slučaja na zadatu temu, a najuspešniji će biti nagrađeni. Kao što je nekada bilo značajno uporište za kontrolu voda u ovom regionu, gde su se nekada sudarale dve velike imperije, turska i austrougarska, Veliko ratno ostrvo je danas opet strateški važno, ali za miroljubive svrhe – kao već dokazani rasadnik mladih kadrova, poput biologa, ihtiologa, hidroinženjera i ostalih koji će sačuvati prirodu za sve nas.

Ali, kao i uvek, u kampu se neće samo učiti i raditi, već će se i igrati i uživati u sunčanju i plivanju. Zato se mnoštvo mladih svake godine prijavljuje da ovde dođe, umesto da čim završe obaveze na fakultetima odu negde daleko na letovanje. Na Velikom ratnom ostrvu, koje je tako blizu, dobijaju i odmor i obrazovno iskustvo za ceo život.

V. Vukasović

objavljeno: 02.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.