Форум о вештачкој интелигенцији „EMERGE 2023“ одржан у Београду

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 16:27

Форум о вештачкој интелигенцији „EMERGE 2023“ одржан у Београду

Форум о вештачкој интелигенцији „EMERGE 2023“, који су организовали Лабораторија за дигитално друштво Института за филозофију и друштвену теорију и Институт за вештачку интелигенцију Србије, повезао је актере из технолошке индустрије, креаторе политике и академске истраживаче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << како би разговарали о друштвеном и еколошком утицају нових технологија. Фото: Pixabay/geralt Директор Института за вештачку интелигенцију Србије Дубравко Ћулибрк је навео на догађају у Дорћол Плацу да је, према Вебстеровом речнику, „АИ (artificial intelligence – вештачка интелигенција) реч године“.
Заменик директорке Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду Лука Глушац је нагласио да Институт поздравља и подржава сада већ редовно годишње окупљање EMERGE Форума, наводећи да је „тема ове године заиста фасцинантна – свеобухватан приступ вештачкој општој интелигенцији, што је заиста важно због повећане употребе и нажалост злоупотребе вештачке интелигенције, што можемо видети широм света, нажалост, кроз употребу полуаутономних и аутономних система оружја“, наводи се у саопштењу Института за филозофију и друштену теорију.
Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату је истакао потенцијалне негативне аспекте употребе АИ и АГИ, као што су „употреба убилачких робота са вештачком интелигенцијом од стране озбиљних организација или стварање вештачких вируса“, додајући да „без обзира на сензационализам, слажемо се да, иако вештачка интелигенција може побољшати комуникацију и приступ информацијама на много начина, постоје бројне опасности уколико се не примени уз поштовање људских права“. Теме на овогодишњем форуму су се кретале од етике четботова као што је Chat GPT и сличних алгоритама, одговорне АИ, па све до питања како АИ и Chat GPT утичу на креирање уметности и неуронауку.
Истакнуте су многе предности, али и мане које су везане за АИ и АГИ (Artificial General Intelligence).
Доцент на Форвард колеџу у Паризу Кристофер Ројер је говорио о утицају Chat GPT и сличних програма на високо образовање, нагласивши да Chat GPT још увек „нема могућност критичког мишљења“, али и да високо образовање због злоупотребе овог и сличних алгоритама „мора да промени приступ и критеријуме при оцењивању радова студената“.
Na Beogradskom sajmu od utorka do četvrtka sajmovi energetike i zaštite životne sredine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Форум о вештачкој интелигенцији „EMERGE 2023“ одржан у Београду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.