Dva psa i dve mačke mogu u stan

Izvor: Politika, 19.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva psa i dve mačke mogu u stan

Na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu nije dozvoljeno držati kopitare, papkare, pernatu živinu i kuniće. – Mnogi ne poštuju ova pravila, a ima onih koji žive sa krvoločnim životinjama

Odlukom o držanju domaćih životinja na teritoriji Beograda dozvoljeno je imati pse, mačke i golubove u stanovima i dvorištima, a pčele u dvorištima porodičnih stambenih zgrada.

Na teritoriji opština Vračar, Savski venac i Stari grad nije dozvoljeno držati kopitare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << papkare, pernatu živinu i kuniće. Ali mnogo je onih koji ne poštuju ova pravila pa u svojim domovima žive sa zabranjenim, ili čak krvoločnim životinjama.

Recimo, pas vrste pitbul terijer ne sme se držati ni šetati prestonicom. A za prekršioce ovih propisa sledi novčana kazna od 10.000 do 1.000.000 dinara.

Ljubitelji odredbom zabranjenih vrsta služe se svakojakim prevarama kako ne bi platili kaznu. Gotovo da nema vidljive razlike između pitbula i američkog staforda. Pitbula kupe za svega 50 evra, a prijave da imaju američkog staforda jer je pitomijeg karaktera i dozvoljeno ga je držati u stanu. Prođu nekažnjeno, a šetaju životinju namenjenu borbama i lovu. Njegov ugriz iznosi 2.000 kilograma po centimetru kvadratnom, dok vučjak ima ugriz od 380 kilograma, puma 180, hijena oko 2.500, a čovek svega 100 kilograma.

U stanu je dozvoljeno držati dva psa i dve mačke, a za one koji ne poštuju ovo pravilo kazna je od 500 do 5.000 dinara. Iskustva govore da nikada niko nije bio platio više od 1.500 dinara.

Koliko god da su sankcije blage ili rigorozne, mnogi ih ne poštuju. Česti su slučajevi nasrtaja na prolaznike poput primera kada je kuče, zbog toga što ga je vlasnik izvodio bez korpe, dva puta napalo i nanelo povrede ljudima. Ozleđeni nisu reagovali, a gazda se nije opametio. Životinja je zatim napala suseda koji je izlazio iz lifta. Kuče je skočilo na njega i ugrizlo ga za podlakticu. Ozleđeni je morao da prođe razne bolničke preglede i primi vakcinu protiv tetanusa. Sreća da je pas vakcinisan protiv besnila, inače bi napadnuti Dragomir Filipović morao da plati oko 30.000 dinara za lek. On kaže da će sudskim putem tražiti naknadu štete, a vlasnik psa će zbog kršenja odredbi morati da plati od 500 do najviše 5.000 dinara, što je, ponavljamo, retkost. Filipović i mnogi slični njemu smatraju da su kazne blage pa ne mogu opametiti prekršioce.

– Pas koji me je ozledio to nije uradio prvi put. Da je neko reagovao na početku i da je vlasnik životinje tada kažnjen, ja bih bio bezbedan. Pitam se samo šta bi se desilo da je umesto mene iz lifta izlazilo dete. Novčane kazne su smešne, vlasnicima životinja se „isplati” da slobodno šetaju ljubimce – kaže Filipović.

Sugrađani ne poštuju pravila o držanju životinja zbog toga što ili ne znaju da postoje, ili ih shvataju suviše lično pa žučno brane prava svojih ljubimaca. Smatraju da maltretiraju svog psa stavljajući mu korpu. Većina tvrdi da su propisi smejurija, ljute se i govore da njihovo kuče nikome ne bi naudilo.

Da li su mere propisane odlukom o držanju životinja opravdane, znaće se kada bude usvojen zakon o dobrobiti životinja. On će jedinicama lokalne samouprave i vlasnicima životinja dati nova ovlašćenja, a do tada su na snazi odluke propisane još pre 15 godina.

LJ. Perović

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.