Dulić u eko patroli vrtića

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić u eko patroli vrtića

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić i predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković posetili vrtić "Srna" i učestvovali u projektu "Novi Beograd-ekološki grad, ekološka patrola stanica br. 136" i postali počasni članovi eko patrole vrtića.

Projekat je deo programa koji se već šest meseci uz podršku opštine Novi Beograd sprovodi u svim vrtićima Predškolske ustanove "11. april", saopštila je informativna služba opštine Novi Beograd.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Prema rečima direktora te ustanove Maje Stefanović cilj programa je edukacija najmlađih kako bi ekološke navike i ponašanje usvojili kao način života, kao i uključivanje starijih u projekte zaštite životne sredine.

Na ulazu u vrtić goste su dočekala deca, članovi patrole, a po potpisivanju ekološke deklaracije, Dulić i Milenković postali su počasni članovi eko patrole vrtića.

Novi članovi dobili su zelene i crne listove kojima se ocenjuje dobro i loše ekološko ponašanje.

"Ovaj vrtić pokazuje kako naša deca treba da se edukuju o jednom od najvažnijih problema sa kojima se planeta suočava. Ovo je pravi primer drugim školama i vrtićima u Srbiji da u svoje programe uključe ekologiju. Drago mi je kada vidim kako deca od tri, četiri godine uče i shvataju važnost održavanja zdrave životne sredine", rekao je Dulić.

On je najavio da će u narednom periodu pokušati da se sa Ministarstvom prosvete naprave ekološki edukativni programi.

Drago nam je da vrtići nisu mesta gde roditelji samo ostavljaju decu, već da ona uče veoma važne stvari o životu. Nadam se da će uskoro doći vreme kada će građani prestati da plaćaju da im se odvozi otpad, kao i da će neka preduzeća plaćati gradu kako bi mogli da koriste taj otpad kao sirovinu, rekao je predsednik opštine Novi Beograd.

U okviru projekta opština je pre nekoliko meseci poklonila 60 eko-kontejnera za odlaganje reciklažnog otpada, koji su raspoređeni po svim vrtićima.

Deca su goste provela kroz dvorište, pokazala im kontejnere za odlaganje različite vrste otpada i objašnjavali im koliko je štetno zagađivati prirodu.

Nađeni otpad, plastične boce i stari papir zajedno su ubacili u eko-kontejnere, a deo reciklažnog materijala predali su svojim drugarima iz "tima za recikliranje", koji su u dvorištu vrtića, uz pomoć vaspitača, učili kako da od starog papira naprave novi, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.