Dugovanja i kamate na jednom  mestu

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovanja i kamate na jednom mestu

Beograđani koji duguju „Infostanu” od petka mogu očekivati nove uplatnice u svojim poštanskim sandučićima. Ovo preduzeće trenutno priprema i štampa obaveštenja, koja će u petak poslati na kućne adrese dužnika. Ona će ovoga puta sadržati sve informacije o dugovanjima, sudskim procesima i novim uslovima za otplatu.



Iako su se poslednjih dana mogle čuti različite informacije o tome kad će obaveštenja biti poslata i kad građani mogu da ih očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tačno je da će ona biti poslata u petak. Ovoga puta građani neće morati da idu u „Infostan” da bi videli listu dugovanja sa iznosima osnovnog duga i kamata, jer će je dobiti na kućnu adresu. Osim listinga dugovanja u koverti će se naći i specifikacija sudskih procesa, uplatnica i obaveštenje o novim olakšicama za otplatu duga.

- Građani će sada dobiti jedno kompletno obaveštenje, a već od maja infrmacija o dugu i kamatama nalaziće se na svakoj mesečnoj uplatnici - kaže Goran Aleksić, član Gradskog veća.

Prva ponuda „Infostana” koja je poslata sredinom marta, upućena je na adrese oko 200.000 dužnika, dok će novu dobiti nešto manji broj Beograđana, jer se neki više „ne vode” kao dužnici. To su oni koji su račune za period do 31. decembra 2008. već platili, a sada su oslobođeni svih kamata i sudskih troškova, kao i građani koji su dug platili po starim uslovima. Nova ponuda „Infostana” svih kamata i troškova oslobađa i građane koji dug plate do kraja ovog meseca. Dužnici koji do 30. aprila sklope sa „Infostanom" Sporazum o izmirenju duga na šest rata, biće oslobođeni plaćanja 50 odsto zatezne kamate, dok će drugu kamatu, ipak morati da plate. Zbog haosa koji je nastao od početka akcije „Infostana” i mnogih nejasnoća biće formirana i Komisija koja će razmatrati žalbe građana.

- Čim budu poslata obaveštenja počeće da radi i Komisija u okviru Gradskog pravobranilaštva. Tako ćemo utvrditi šta je sporno, a šta nije - kaže Strahinja Sekulić, gradski pravobranilac.

„Infostan” vraća novac

Oko 13.000 građana platililo je dugove ili potpisalo Sporazum o otplati na rate, po starim uslovima. Oni će biti obavešteni koliko „Infostan” sada njima duguje i gde mogu da podignu svoj novac. Ovo preduzeće obaveštenja će im poslati na kućnu adresu najkasnije za sedam dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.