Dug za struju 11 miliona dinara

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug za struju 11 miliona dinara

Dugovanja Beograđana za neisplaćene račune za struju porasla su za čak 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Redovne platiše su penzioneri dok račune za struju obično „zaboravljaju" da plate imućniji Beograđani koji imaju mogućnost da iz jednog puta isplate stotine hiljada dinara ali tek kad im stigne opomena pred isključenje.

„Elektrodistribucija Beograd" od ponedeljka počinje sa isključenjima struje potrošačima koji nisu izmirili svoja dugovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema ovom preduzeću. Tokom ove nedelje biće uručene opomene, a procena je da će u toku sledeće nedelje više od 20.000 Beograđana ostati bez struje.

- Dugovanja su povećana za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu kad su potrošači dugovali EDB-u između 7,5 i 8 milijardi dinara. Postoji mogućnost da korisnici naših usluga odmah plate deo duga, a da preostali iznos izmire u mesečnim ratama - kaže Sandra Alagić, PR Elektrodistribucije „Beograd".

Ukupna dugovanja EDB-u iznose 11 milijardi dinara, od čega su 5,5 milijardi dugovanja privrede, a ostatak duguju domaćinstva. Prema podacima EDB - a među privrednim neplatišama prednjače „Lova korporacija" iz Železnika (koja duguje 104 miliona dinara), „Petar Drapšin" iz Mladenovca (100 miliona), „Prva iskra" Barič (46 miliona), JP „Železnice Srbije" (38 miliona), „Politika AD" (21 milion), Klinički centar (13 miliona)...Veliki problem sa neizmirenim obavezama EDB ima sa potrošačima iz delova grada gde se građani uglavnom greju na struju. To su potrošači iz naselja Karaburma, Vinča, Miljakovačke šume, Banovci, Altina, Ladine gde su računi za struju variraju u odnosu na period godine.

- Standardne neplatiše su i vlasnici kafića, splavova, dvospratnih i trospratnih zgrada i drugi imućniji građani koji imaju mogućnost da isplate dugove odjednom. Sirotinja i penzioneri uglavnom redovno izmiruju svoje obaveze - kaže Alagić i dodaje da u većini sličajeva opomene pred isključenje imaju psihološki uticaj na potrošače jer oni tek kada prime opomenu ili samo dan dva posle isključenja obično izmire svoja dugovanja. Među neredovnim platišama ima i stanovnika Voždovca ali i vlasnika vila na Dedinju.

Najmanje neplatiša ima u Novom Beogradu, kažu u EDB-u što je donekle logično kad se zna da se veoma mali procenat domaćinstava u ovom delu grada greje na struju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.