Dug premašio četiri miljarde

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug premašio četiri miljarde

Dug koji "Beogradske elektrane" potražuju od potrošača iznosi više od četiri milijarde dinara, i to bez obračunatih kamata i sudskih troškova. Nadležni u ovom preduzeću upozoravaju da će sve one koji ne izmiruju obaveze uopšte, ili to čine vrlo neredovno, isključiti sa sistema daljinskog grejanja.

Potrošači kojima računi za toplotnu energiju i toplu vodu stižu preko uplatnica "Infostana", zaključno sa zaduženjem za oktobar, duguju "Beogradskim elektranama" oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri milijarde dinara. Takođe, dug budžetskih ustanova, poslovnih potrošača, zatim privrede i korisnika iz Barajeva, Mladenovca i Banovaca, odnosno svih kojima ovo preduzeće direktno fakturiše račune, iznosi oko 1,1 milijardu dinara. Tu je uključen i dug korisnika koji su u postupku privatizacije, stečaja i likvidacije.

Velikim dužnicima će, upozoravaju u "Beogradskim elektranama", biti obustavljena isporuka toplotne energije. Tamo gde isključenje nije moguće jer dužnik ne dozvoljava ekipama da uđu u zgradu ili je u pitanju prazan i napušten objekat, ono će ipak biti obavljeno uz asistenciju drugih nadležnih organa. Pre toga, ovo preduzeće će još jednom, nakon poslatih opomena na koje dužnici nisu odgovorili, poslati poslednju opomenu pred utuženje i isključenje.

Sa dosta velikih dužnika potpisan je reprogram otplate duga. Nekima od njih, koji ga nisu poštovali, grejanje je već isključeno.

- Dužnicima iz kategorije budžetskih korisnika i privrede omogućeno je da izmire 30 odsto, a ostatak duga da plate na više mesečnih rata. Takođe, od prošle godine i fizička lica koja grejanje plaćaju direktno našem preduzeću imaju mogućnost da 50 odsto uplate odmah, a drugu polovinu na rate. Naravno, svoje tekuće obaveze moraju redovno da izmiruju - navode u informativnoj službi "Beogradskih elektrana". Oni dodaju da je ova odluka imala pozitivan efekat jer je nakon nje značajno povećan stepen naplate u Banovcima, Barajevu i Mladenovcu.

Nadležni u ovom preduzeću objašnjavaju da ovoliki "zarobljeni novac" predstavlja ozbiljan problem pri isplati dobavljača gasa i mazuta. Oni upućuju apel korisnicima da izmire svoje obaveze kako bi mogli da osiguraju kvalitetno grejanje za sve potrošače.

Najveći dužnici

KORISNICI POSLOVNOG PROSTORA

IMT 84.020.437

Teleoptik Žiroskopi 35.614.640

Beostan 16.835.112

Industrija obuće 11.198.697

Robne kuće Beograd 10.343.530

BUDŽETSKE USTANOVE

Mašinski fakultet 198.072.497

Institut "Majka i dete" 7.572.932

Fizički fakultet 7.261.288

Tehnološko-metalurški fakultet 6.729.210

Hemijski fakultet 5.187.929

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.