Dozvolu za gradnju dobili uz propuste

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvolu za gradnju dobili uz propuste

Sekretarijat za urbanizam utvrdio je 15 grešaka u idejnom projektu za izgradnju „Vera" u Ulici vojvode Stepe, a ipak je dao dozvolu za početak radova, tvrdi Dragan Dingarac, predstavnik stanara koji već dva meseca protestuju zbog izgradnje super marketa na mestu za koje tvrde da je njihov parking.

Dingarac kaže da ako bi se poštovao zakon objekat „Vera" bi bio uži i niži nego što su investitori planirali zbog čega se verovatno i vrši pritisak na sekretara da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne povuče odluku o početku radova.

- Ubeđeni smo da se na sekretara Nenada Komatinu vrši pritisak da ne povuče datu dozvolu za izgradnju, jer u tom slučaju „Veru" ostaje ili da izmeni svoj idejni projekat tako da bude u skladu sa zakonom, što se verovatno ne isplati, ili da odustane od izgradnje, što se takođe ne isplati - kaže Dingarac.

Osim što bi „Vero" morao biti niži za jedan metar i uži za desetak metara, investitori nemaju ni neophodnu potvrdu o urađenoj studiji o uticaju njihovog objekta na životnu sredinu, koju izdaje nadležni sekretarijat, kao ni neophodno rešenje parking prostora. Dingarac je na konfereniciji za novinare rekao da su ovo samo neke od 15 grešaka, koje je konstatovao Sekretarijat za urbanizam u idejnom projektu investitora petog „Veropulusa" u Beogradu.

- Posebno bih naglasio pitanje dizel agregata, koji smo ubacili u katastar, a koji ne postoji u projektu „Vera". To znači da imaju u planu da ruše nešto što snabdeva naš pogon za vodu, grejanje, liftove - kaže Dingarac.

Sukob stanara i „Vera" su počeli pre dva meseca zbog prostora na kojem bi se gradio „Vero", a koji je predviđen za parking.

Nenad Komatina, sekretar za urbanizam, nedavno je rekao za „Blic" da Sekretarijat po nalogu ministarstva za infrastrukturu preispituje dozvolu koja je izdata „Veropulosu" i da će konačna odluka biti doneta do kraja nedelje.

Stanari, koji su i sinoć na jedan sat blokirali saobraćaj u Vojvode Stepe, poslali su peticije ministru pravde i predsedniku Srbije i sad čekaju njihove odgovore.

Bez parkinga i igrališta

Po rečima Dingarca, ako se „Vero" izgradi kako je planirano, stanari neće dobiti ni parking prostor ni garaže ni dečija igrališta ni pešačke staze, sve ono šta im je obećano kupo - prodajnim ugovorom i što su, u krajnjoj liniji platili kad su kupili stanove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.