Doneta odluka: Ukida se Osnovna škola Stari grad

Izvor: BKTV News, 15.Jun.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doneta odluka: Ukida se Osnovna škola "Stari grad"

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas odluku o ukidanju Osnovne škole "Stari grad".

Odluka je doneta u okviru racionalizacije mreže škola u Beogradu, a primenjivaće se od 31. avgusta ove godine.

Prema odluci, učenici upisani u osmoletku "Stari grad" imaju pravo da završe započeto osnovno obrazovanje u osnovnim školama u Beogradu, u skladu sa zakonom.

Zaposleni koji su u školi "Stari grad" u radnom odnosu na neodređeno vreme, a ostali su neraspoređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ili imaju status zaposlenog sa nepunim radnim vremenom, ostvaruju pravo na preuzimanje stavljanjem na listu zaposlenih sa koje se vrši preuzimanje.

Tri razloga zbog kojih je izgradnja novog bolja od rekonstrukcije starog Savskog mosta

Matične knjige i drugu evidenciju škole "Stari grad" preuzeće Osnovna škola "Skadarlija", koja će izdavati javne isprave na osnovu evidencije koju vodi, a takođe će preuzeti i pokretnu imovinu škole koja se ukida.

U obrazloženju odluke navedeno je da je gašenje Osnovne škole "Stari grad" i preusmeravanje učenika u okolne škole predloženo u cilju racionalizacije troškova.

Naime, objekat škole "Stari grad" ima 4.755 kvadrata, a u završenoj školskoj godini pohađalo ju je 142 učenika.

U školskoj 2016/2017. godini u tu školu upisano je 11 prvaka, a škola, inače, zbog viška kapaciteta, izdaje prostor.

Ko bi rekao?! Ova nestvarna bašta nalazi se u samom centru Beograda (VIDEO)

U "Starom gradu" nastavu pohađa 46 učenika sa drugih opština, pa je pretpostavka da će oni, u slučaju gašenja škole, upisati u neku od osnovnih škola u opštinama u kojima i žive.

Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da odluka o ukidanju škole nikada nije popularna, već je uvek teška, ali se sada mora doneti.

"Odluka je pripremana dugo, škola je 2012. imala 280 đaka, a danas ostaje na oko 140 učenika. U njenoj blizini nalaze se škole koje mogu da prihvate te đake", rekao je Gak.

On je dodao da je sve urađeno sa Ministarstvom prosvete i da su uzeti svi aspekti u ozbir.

Gak je dodao da grad za održavanje “Starog grada” godišnje izdvaja 13,5 miliona dinara, dok ima škola sa velikim brojem učenika.

"Jedan od takvih je Sportska gimnazija i založićemo se da ona pređe u prostorije škole ''Stari grad", rekao je Gak i dodao da je to dobro sa ekonomske strane.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.