Dom zdravlja Voždovac vratio novac pacijentima

Izvor: Glas javnosti, 13.Maj.2011, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja Voždovac vratio novac pacijentima

BEOGRAD - Dom zdravlja Voždovac u Beogradu sproveo je preporuke zaštitnika građana i vratio novac svim pacijentima (njih 54), kojima je u periodu od 1. juna 2010. godine do 18. februara 2011. godine naplaćena zdravstvena usluga u dopunskom radu, a bila je obuhvaćena obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je, takođe, Dom zdravlja obustavio dopunski rad za koji nema odobrenje, a počeo je i da bez odlaganja izdaje potvrde pacijentima kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u razumnom roku ne može da pruži potrebnu zdravstvenu uslugu. S tom potvrdom pacijenti se mogu lečiti na drugom mestu i troškove lečenja refundirati, ističe se u saopštenju.

Prethodno je Zaštitnik građana utvrdio nepravilnosti u obavljanju dopunskog rada na štetu pacijenata i dao preporuke zdravstvenoj ustanovi kako da ih otkloni. Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Dom zdravlja Voždovac postupio po preporukama i ističe ga kao primer dobre prakse u otklanjanju načinjenih nepravilnosti na štetu građana.

Janković je, takođe, u nedavnom razgovoru s ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem već podržao zahtev medicinskih ustanova koje argumentovano ukažu na manjak zdravstvenih radnika, da im se dozvoli zapošljavanje potrebnih medicinskih kadrova kako bi se građanima mogla na redovan, a ne "dopunski" način pružati pravovremena i kvalitetna zagarantovana zdravstvena zaštita, piše u saopštenju.

Istovremeno, Janković je pozvao i ostale zdravstvene ustanove u Srbiji da prouče tok i ishod postupka kontrole Doma zdravlja Voždovac, koji su dostupni na sajtu Zaštitnika građana, i sami isprave nepravilnosti ukoliko ih u njihovom radu ima, ne čekajući da republički ombudsman reaguje u svakom pojedinačnom slučaju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.